måndag, januari 03, 2011

Fänkålssoppa med saffran och tryffelskum, rosmarinsticks med havssalt

Här är receptet på nyårets förättssoppa, en ganska len soppa med ett trevligt fluffigt tryffelskum på toppen. Serverad med ett krispigt rostad baguettesticks till så blir det till en smakfull start. Självklart inleder man aftonen med lite champagne i glasen men övergår sedan till en Riesling från Alsace som även passar perfekt till nyårets andra rätt, laxtartaren...

Ingredienser till 4 personer eller 10st smakportioner:
3st Fänkål
3msk Olivolja
2st Gula lökar
2st Vitlöksklyftor
1tsk Timjan
1st Saffransförp
3dl Vitt vin
7dl Kycklingfond
3dl Grädde +1dl Grääde
2msk Smör, osaltat
1krm Cayennepeppar
1tsk Vit tryffelolja
Salt- och vitpeppar från kvarn

Rosmarinsticks:
1st Baguette, mindre modell
3msk Olivolja
1tsk Rosmarin, mortlad
1st Vitlöksklyfta
Havssalt

Såhär kan man göra:
1. Ansa och skär bort rotstocken från fänkålen, skär i mindre bitar, hacka löken i samma format.
2. Fräs och mjukgör fänkålen, löken, pressad vitlök, mortlad timjan samt saffran i olivoljan.
3. Tillsätt det vita vinet och låt det reducera ner till hälften.
4. Tillsätt kycklingfonden och grädden och låt soppan sedan koka ner med 1/3-del.
5. Mixa soppan med en stavmixer, blanka av med smöret och krydda med cayennepeppar, salt- och vitpeppar.
6. Skär baguetten i grova stavar, blanda ihop olivoljan, mortlad rosmarin, pressad vitlök och salt, pensla på baguettestavarna. Grädda av i ugn på ca 175g värme i ca 10-12min eller tills de har fått en fin gyllene färg.
7. Blanda 1 dl grädde med tryffeloljan och lite salt, häll i en kastrull och vispa på intensiv värme till ett fluffigt skum.
8. Häll upp soppan i varma glas och skeda över skumet, servera med baguettesticksen.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar