Det går så otroligt fort att koka den så att det är väl värt insatsen istället för att betala 200kr/kg för en färdigkokt i affären...Dessutom en kul "gå bort present"...
Ingredienser till ca 2,5dl:
6-8st Äpplen, vi använde våra egna Transparente Blance
1st Gul lök, skuren i grova bitar
1/2st Röd chili, utan kärnor
2dl Vatten
1,5dl Råsocker
1msk Ingefära, färsk, riven
2krm Salt
1krm Vitpeppar
2msk + 2msk Olivolja
Såhär kan man göra:
1. Skala äpplena och kärna ur dem, skär i cm stora bitar.
2. Skala, och skär den gula löken i lika stora bitar. Dela chilin, gröp ur kärnorna och finhacka köttet.
3. Fräs äpllena, löken och chilin i 2msk olivolja på medelvärme i en kastrull tills de mjuknar.
4. Tillsätt ingefäran och fräs runt, häll över vatten och socker.
5. Låt småputtra till en simmig konsistens, det tar ca 15-20min.
6. Smaka av med lite salt & peppar.
7. Varmfyll i en steriliserad glasburk, (kokt i varmvatten), häll på ytterliga 2msk olivolja och förslut med locket, vänd upp och ner för en konserverande effekt. Låt svalna och ställ in i kyl.
När du väl öppnar burken så behandla chutneyn som en färskvara.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar