onsdag, augusti 04, 2010

Älgfärsbullar med Mackmyralingon

När man är i de djupa skogarna i Norrland finns det riklig tillgäng på älgfärs i frysarna...om jag förstår rätt är det ofta en riklig tillgång på färs framför lite mer ädla detaljer...men färs som är så gott! Saftiga öttbullar får man med det här receptet, ett tips är är baka de klara i ugnen, alltför många steker sönder köttbullarna i stekpannan! Den skall man bara använda för att färgsätta med tycker jag i detta fall. En mycket vuxen och god smak får du på de rårörda lingonen om man marinerar dem med lite Mackmyra Whiskey, rekommenderas varmt! Prova dessutom lingonen till en krämig chokladkaka någon gång, då kan du tex servera en kula vaniljglass till och sedan hälla över ligonen, garanterat en succé!

Ingredienser till 6 personer:
800g Älgfärs
1,5dl Vispgrädde
1st Ekologiskt ägg
1st Ekologisk Äggula
1st Gul lök, riven, sakta stekt gyllene i lite smör
1tsk Vitpeppar
0,5tsk Svartpeppar
1tsk Enbär
1tsk Rosmarin
1tsk Senapsfrö
tsk Salvia
1tsk Timjan
3msk Potatismjöl
2msk Rapsolja
Salt

Mackmyralingon:
4dl Lingon (bär)
5msk Strösocker
1,5msk Mackmyra whisky (det finns många andra sorter....)

Gott till:
Färskpotatis med smör och persilja
Picklad gurka

Såhär kan man göra:
1. Blanda ihop färsen med grädden och äggen, tillsätt kryddorna, saltet och potatismjölet. Blanda till en smidig färs, avsluta med att tillsätta lite rapsolja så får du en smidig yta på färsen som är lätt att forma.
2. Rulla älgfärsbullarna till lite större köttbullar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Grädda bullarna i 150g ugn i ca 10-12min till de blir färdiga.
3. Stek sedan köttbullarna i smöret i en gjutjärnspanna så de får en fin färg på ytan.
4. Blanda ihop lingonen med sockret och whiskyn så sockret löses upp, lingonen kan med fördel blandas ihop dagen innan så de får stå till sig i kylskåpet över natten.
5. Servera gärna med lite färskpotatis och picklad gurka, recept på det hittar du sedan tidigare här i bloggen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar