fredag, augusti 06, 2010

Sardellpizza & dessertpizza med ricotta, blåbär & jordgubbar - årets pizzabak i vedeldad stenugn!

Då infann sig dagen för den numera traditionsenliga pizzabaket i en Norrländsk stenugn. Denna gång hade jag sett fram emot en vällagad sardellpizza. Även om jag inte varit i pizzalandet Italien och ätit originalet så föreställer jag mig att det inte kan bli så mycket godare än såhär, den Norrlänska varianten! I år kom dessutom nyheten dessertpizza in på kvällens meny. Riktigt gott med blåbär och hallon på Ricottaost, väl vät att ptova. Sockra mer om ni är riktigt sötsugna. Notera på bilden ovan hur frasig och tunn pizzan är, inte mer än 3mm skall den vara och kanterna riktigt fyllda med luft....Till din hemmaugn kan du köpa till en lavastenshäll och förvärma den eller helt enkelt värma upp en bakplåt innan du lägger på degen. När man bakat dessa pizzor är det svårt att förstå varför man går ut och köper en pizza med burksvamp runt hörnet....baka själv nästa gång du är sugen, det är enkelt...!

Ingredienser till ca 6st pizzor:
Deg:
25g Jäst
5dl Vatten
1tsk Salt
ca 12-14dl Vetemjök special
1dl Olivolja

Tomatsås:
3msk Olivolja
3st Vitlöksklyftor
4msk Tomatpuré
6dl Krossade tomater med chili
0,5dl Chilisås
1st Kruka färsk basilika

Fyllning:
Tomatsås
100g Fårost
1dl Soltorkade tomater, strimlade
1st Rödlök, skivad
1dl Kalamataoliver
0,5dl Pesto utrört med 3msk Olivolja
ca 20st Sardellfilér

Såhär kan du göra:
1. Degen: Smula sönder jästen i en bunke, tillsätt vatten olja och salt, rör ut. Tillsätt vetemjölet tills en smidig deg bildas. Arbeta degen för hand i minst ca 15 min tills den blir riktigt elastisk. Låt degen jäsa i kylen i ca 3h innan du bakar ut pizzor av den.
2. Dela degen i 6st bitar, kavla ut degen till 6st runda pizzor, bred på ett tunt lager med tomatsåsen och därefter osten plus resten av fyllningen, toppa med pestooljan.
3. Grädda av pizzorna ca 3min i stenugn eller tills de blir klara i en vanlig ugn, lyft på pizzabotten och se så den är klar...Garnera med färsk basilika.
Ovan bild på den färdiga dessertpizzan...

Ingredienser till ca 3st Pizzor:
Pizzadeg
2dl Ricottaost
4msk Florsocker att töra ut i Ricottan
4msk Florsocker till garnering
3dl Blåbär
3dl Jordgubbar

Gott till:
Vaniljglass

Såhär kan du göra:
1. Kavla ut pizzadegen till 3st runda pizzor.
2. Blanda ihop ricottaosten med florsockret, fördela ut på pizzorna och bred ut ett jämnt lager.
3. garnera med blåbär och jordgubbar.
4. Grädda av i ugn tills pizzorna blir klara, toppa med florsockret.


Ovan den första filmen på bloggen från årets pizzabak. Inte den bästa filmen, utan ljud, men notera hur man roterar bakspaden för att pizzan inte skall fastna i den vedeldade ugnen.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar