söndag, augusti 08, 2010

Lime, vitlök & Ingefärskryddad Öring med paprika och gurksås i foliepaket, ugnsbakad i grillen

Ute i vildmarken tar man vad man har och denna gång blev Öringen en aning asiatisk. Några av de godaste rätterna uppfinner man oftast när man har lite primitiva förhållanden att laga från.
Men med en bit folie, en gaslåga och en grill kommer man väldigt långt. Befinner mig sista dagen någonstans i Norrland med lingonris och höga träd så långt ögat når men med bottenhavet fyllt av Öring! Denna rätt blev till av det vi hade att tillgå...men värd att prova!

Ingredienser till 3 personer:
125g x 3st portioner öring
3st Vitlöksklyftor, finhackad
3cm Färsk ingefära, finhackad
5st Salladslökar
1st Lime, finrivet skal + pressad saft
10cm Gurka, urkärnad
1dl Inlagd paprika
50g Smör, osaltat
Havssalt
Citronpeppar
Folie, 3st ca 30cm per paket

Såhär kan man göra:
1. Riv till 3 foliebitar så du kan forma och försluta 3st paket.
2. Lägg ut en portionsbit öring med skinsidan ner, krydda med havssalt & citronpeppar.
3. Blanda ihop smöret med vitlöken, ingefäran och skalet av en lime, pressa ner saften från 1/2st lime. Fördela ut 1/4-del av smöret per fiskpaket. Strö över vårlöken och lägg på en skiva lime per paket. Vik sedan ihop paketen ordentligt.
4. Placera foliepaketen på sekundär värme på grillen i ca 20min (beroende på hur varmt du har i grillen) med locket på. Öppna paketet eller stick in en stektermometer i fisken för att kontrollera att den är klar.
5. Såsen: Smält 1/4-del av kryddsmöret i en kastrull, tillsätt urkärnad skivad gurka och paprikan. Paprikan kokas sönder lite grann i smöret så det bildas nästan en paprikasmörsås med smak av vitlök och ingefära...Pressa ner den andra halvan lime och låt såsen bara koka någon minut så den gröna färgen i gurkan finns kvar.
6. Lägg upp fisken från foliepaktet på en tallrik och häll såsen bredvid, servera med lite baguettebröd eller liknande...hemma passar säkert lite jasminris toppen till.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar