måndag, augusti 23, 2010

Annas fisksoppa med torsk, räkor, tomat och lätt currysmak

Ikväll överraskades jag av Annas goda fisksoppa...tack för det darling! En perfekt födelsedagsmiddag, (man blir inte äldre bara mer erfaren som man säger...), som går snabbt att laga även en vardagskväll. Goda salta räkor kan man inte få förmycket av och i kombination med en krämig tomatiserad soppa med curry kompletterar de bra med sin sälta till torsken. Ett måste till är ett gott bröd. Och glöm inte att värma djupa tallrikar när du serverar soppan. Det ger allt en extra knorr!

Ingredienser till 2 personer:
200g Torskfilé, skuren i grova tärningar
200g Räkor, vikt inkl skal
2msk Smör
2st Vitlöksklyftor, pressade
6cm Purjolök, strimlad
1st Gul lök, strimlad
1tsk Curry, stark
5dl Vatten
3msk Skaldjursfond, koncentrerad
2dl Vispgrädde
2msk Maizena majsmöl utrört i lite vatten
1st Tomat, (en stor eller två mindre), skuren i grova tärningar
Färsk dill
ca 2msk Citronsaft eller vitt vin.
Salt & vitpeppar från kvarn

Gott till: Nybakad baguette med lite aioli. Men kan aldrig få förmycket av denna gudabedårande röra!!!

Såhär kan man göra:
1. Fräs den gula löken, prurjolöken och vitlöken i smöret, tillsätt curryn och låt fräsa mjukt och glansigt på svag värme.
2. Häll över vatten, koncentrerad fond och grädde. Låt koka upp och småputtra i ca 10min, red sedan av soppan till en simmig konsistens.
3. Smaka av soppan med salt & vitpeppar samt ev. lite pressad citronsaft eller en skvätt vitt vin.
4. Låt soppan koka upp igen, dra den sedan av spisen och tillsätt tomaterna och torsken. Låt soppan stå och vila i ca 8-10 min medan torsken blir klar. Låt locket vara på!
5. När torsken är klar, dvs lätt pocherad, vänd ner 1/2 av räkorna i soppan.
6. Servera soppan i varma tallrikar och garnera med resterande räkor och lite dill. Vill du så klicka i en matsked aioli eller kanske lite svalkande matlagningsyoghurt.
7. Doppa gärna lite gott bröd i soppan...

1 kommentar:

  1. Väldigt god och enkel att göra! Vi skippade redning, då vi kör lchf - den blev super, med en klick creme fraiche, som grädde på moset ;) Tack!

    SvaraRadera