måndag, maj 30, 2011

Russin- & fikonlimpa

Ett högt och lite sött och mjukt frukostbröd blir det om ni provar det här receptet. Riktigt gott med en skiva vällagrad ost på även till kvällsfikat. Enkelt att blanda till men kanske lite långa jästider...men jag tror att både blandningen och jästiden spelade in på hur högt brödet blev. Tänk på att rundriva brödet med mycket varsam hand och försök att inte trycka ut någon luft ur degen. Säkert gott att rosta dagen efter...Ett bra recept utan surdeg!

Ingredienser till 2st limpor:
5dl Yoghurt 3%
50g Jäst
8dl KRAV Vetemjöl
2-3dl Rågsikt
2msk Mörk brödsirap
1,5dl Russin
1dl Fikon, (torkat) skuren i mindre bitar
2msk Smör, osaltat, smält
1msk Salt
2msk Rapsolja till att smörja formarna med

Såhär kan man göra:
1. I en bunke/degblandare häll i yoghurten och smula ner jästen.
Tillsätt vetemjöl, rågsikt, sirap och smör. Kör ca 10min på låg till medelhastighet
eller rör ca 5min längre om du blandar för hand.
2. Tillsätt saltet, russinen och fikonen och kör ca 5min till på låg hastighet eller fortsätt knåda lite längre.
Degen är ganska lös men hanterbar.
3. Låt jäsa med bakduk i ca 60min.
4. Smör 2st limpformar med rapsoljan.
5. Häll ut degen på lätt mjölat bakbord och rundriv/forma till 2st limpor. Lägg dem i formarna och täck över med bakduk, låt jäsa i ca 90min.
6. Förvärm ugnen till ca 220g, ställ in limporna långt ner och sänkt värmen till ca 180g.
Grädda i ca 25-30min eller tills brödet är ca96g i kärntemperatur.
7. Låt limporna svalna på galler med bakduk omlindat så blir ytan mjuk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar