fredag, maj 27, 2011

Saffranskokta blåmusslor med koriander och chiliailoi

Jätteenkelt och jättegott och jättefestligt och jätteimpande!
Det är något visst med musslor, åt moules frites i Bryssel på den kända gatan mitt i stan som kantas av fiskrestauranger men blev inte särskild impad över smaken. Den här rätten var en av bufferätterna som jag skrivit om tidigare. Serverade den med en koriander- och chiliaioli. Den härliga fonden som blev kvar kokade jag ihop med lite grädde och redde av dagen efter vilket blev en kanongod soppa. Vill du kan du utöka detta recept genom att tillsätta ca 2-3dl grädde så har du en jättegod soppa att servera till tex en förrätt med ett gott bröd till.


Ingredienser till ca 4 personer:
1st nät med färska musslor
25g Smör osaltat
2st Schalottenlökar, finhackat
2st Vitlöksklyftor, fint mortlat
1st Färsk chili av mild sort, skuren i tunna skivor utan kärnor
1pkt Saffran
1st Färsk Timjankvist
1st Citron
1dl Bladpersilja
Havssalt

Såhär kan man göra:
1. Börja med att skrubba musslorna i kallt vatten och skrapa bort "skit" från skalen.
De musslor som inte stänger sig när man knackar på dem slänger du bort.
2. I en vid stor kastrull så smälter du smöret och mjukgör löken, vitlöken, chilin samt tillsätter saffran och timjan. Häll över vinet och låt koka upp.
3. Tillsätt musslorna och täck med lock.
4. Låt musslorna koka i ca 4-5min, de som inte öppnat sig slänger du bort.
5. Häll upp i en stor skål och garnera med citronklyftor och bladpersilja.

Gott till:
Koriander och chiliaioli: I en mixer blanda 2st äggulor och 2tsk vittvinsvinäger, droppa sakta i ca 2dl oliv och eller rapsolja. Tillsätt salt och vitpeppar från kvarn, smaka av med 1-2st mortlade vitlöksklyftor, färsk hackad koriander ca 2msk och 1msk hackad chili elller tex 1tsk Harissa. Aiolin ska helst stå över natten för då utvecklar den sin smak som mest.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar