torsdag, maj 26, 2011

Stekt salt sill med vårlök- & gräslökssås, puré och rårörda lingon


Tycker att stekt salt sill är underbar sommarmat, idag blev det med lite puré till men nykokt färskpotatis är naturligtvis bäst! Egentligen kanske det mer hör hösten till eftersom sillen är saltat men jag tycker om lite saltare mat när det är varmare ute. Kanske inte en kalorisnål rätt men grädde, grädde, smör är gott ibland. Dessutom välbalanserat med sältan från sillen och syrligheten från löken och sötman från lingonen. Tänk på att du steker sillen sist, allt annat ska vara klart först, då blir det godast!


Ingredienser till 2 personer:
3,5st Salt sillfille, urvattnad
1dl Vetemjöl
1st Ekologiskt ägg
1dl Ströbröd
Puré:
ca 6st Potatisar av mjölig sort
1,5dl Mjölk 3%
25g Smör, osaltat
Vitpeppar från kvarn
Sås:
3st Vårlökar, ca 2,5dl färdigskivad lök
3msk Gräslök
25g Smör, osaltat
2dl Grädde
Salt- & vitpeppar från kvarn
Gott till:
Rårörda lingon

Såhär kan man göra:
1. Börja med potatispurén: Skala och skär potatisen i grova bitar, koka i saltat vatten, häll av vattnet och ånga av. Tillsätt mjölken, smöret och kryddorna, använd en elvisp eller liknande och vispa fluffigt.
2. Såsen: Skala och skiva löken tunt i skivor, fräs i smöret och tillsätt grädden, låt koka in till simmig konsistens. Tillsätt gräslöken och krydda med salt- & vitpeppar. Låt dock inte såsen koka för mycket efter du tillsatt gräslöken då den annars blir grå i färgen.
3. Sillen: Skölj sillen men behåll skinnet på, dubbelpanera i mjöl, ägg och ströbröd. Stek gyllene i smör i panna. Krydda med vitpeppar från kvarn...salt behöver du inte tillsätta...
4. Servera purén, sillen och löksåsen med lite rårörda lingon.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar