måndag, maj 02, 2011

Solbackens Surdegsbaguetter

Det här blev de hittills bästa baguetter jag någonsin bakat. Vilket resulterade i en continental frukost med löskokt ägg, english breakfast thé, apelsinmarmelad och nybakade surdegsbaguetter imorse...Dag 7 går vi alltså i mål med slutresultatet av vetesurdegsresan. Lämpligen blandar du ihop baguettedegen på eftermiddagen- kvällen dag 1 och bakar av baguetterna när du vaknar dag 2 förutsatt att du redan har gjort din surdeg...Krispig skorpa, perfekt seghet i innanmätet och gyllene gräddat, just do it! Det som är kul är alltså att baguetterna är bakade helt utan tillsatt av annan jäst än själva surdegen...

Ingredienser till 4st baguetter:
4dl Vatten
3dl Surdeg av Solbackens vetesurdegsgrund
11dl Manitoba cream
1msk Brödsirap
1,5msk Salt

Såhär kan du göra:
1. Blanda alla ingredienser utom saltet i en degmaskin på låg hastighet i ca 5min.
2.Tillsätt saltet och blanda på mellanhastighet i ytterligare ca 5min, om du knådar för hand så räkna med dubbla knådningstiden.
3. Låt degen jäsa med bakduk i ca 2h.
4. Häll ut degen på mjölat bord och forma med lätt hand fyra baguetter.
5. Lägg baguetterna på en oljad och mjölad baguetteplåt.
6. Täck baguetterna med fuktad bakduk och låt jäsa i kyl i ca 8-12h.
7. Tag ut de jästa baguetterna och snitta dem med ca 3-4snitt.
8. Förvärm ugnen till ca 250g.
9. När ugnen är varm, häll ut ca 0,5dl vatten på ugnens botten så ånga bildas, ställ in plåten mitt i ugnen.
10. Baka av baguetterna i ca 15-20min beroende på din ugnseffekt, lufta ugnen ca 2ggr under baktiden och vill du ha en väldigt frasig skorpa så använd en blomsprayflaska och spruta in lite vatten.
11. Tag ut baguetterna och låt svalna på galler.

På bilden nedan ser du texturen i brödet:




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar