fredag, november 05, 2010

Basilika-aioli


Bjöd några vänner på fisksoppa i helgen men det är inte receptet på den som kommer här, utan på den lilla gröna klicken på bilden som ligger högst upp. En klorofyllsprakande basilika-aioli som passar hand i handske till en tomatbaserat fisksoppa. Men naturligtvis är den perfekt till mycket annat också...kanon till en räkmacka eller sallad te.x. Som alltid vinner den på att göras dag ett och ätas dag två så smakerna hinner mogna ihop ordentligt.

Ingredienser till ca 2 dl:
2st Ekologiska äggulor
2msk Rödvinsvinäger
1st "kruka" med basilika
1/2st Kinesisk vitlök, pressad (lite mildare i smaken än de vanliga klyftorna).
1,5dl Rapsolja
0,5dl Olivolja
1st Knivsudd Cayennepeppar
Havssalt & svartpeppar från kvarn

Såhär kan man göra:
1. Använd gärna en mixer när du vispar ihop aiolin, alternativt mortlar du bladen först och använder en bunke och en hederlig ballongvisp.
2. Mixa först ihop äggulorna, vinägern, vitlöken och basilikabladen till ett fluffigt grönt-äggskum.
3. Tillsätt rapsoljan droppvis, sedan allt mer rinnande och avsluta med olivoljan. Om du märker att aiolin är på väg att skära sig så sluta omedelbart att tillsätta olja, försök att sedan att rädda den genom att tillsätta några droppar kallt vatten. Om inte det går är det bara att börja om från början med en ny äggula och tillsätta den skurna röran...
4. När du fått ihop aiolin så är det bara att smaksätta med lite cayennepeppar, havssalt- och svartpeppar från kvarn.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar