onsdag, november 10, 2010

Vegetarisk lasagne med squach, soltorkad tomat, spenat & parmesansås

En lasagne tycker jag vinner på att ätas dag två. Då smakar den mer och är lättare att skära till i portionsbitar. Denna gång blev det en vegetarisk variant med en god ostsås till...och med vegetarisk menar jag utan kött men med mejeriprodukter och ägg...bäst att vara tydlig! Vill du göra ett klipp just nu så investera i lite rätter med paprika, jag köpte röd paprika idag för 20kr kilot. Jämför det mot priserna i ca feb/mars så kommer du uppleva en över 100% skillnad. Lasagnen blev riktigt krämig tack vare en god ostsås till med en lyxig bit parmesan nerriven. Som du ser på bilden så blev kanske någon liten del lite bänd så placera gärna lasagnen lite längre ner i ugnen eller var uppmärksam och täck med lite folie.
Den här lasagnen passar bra till både lunch eller middag, eller varför inte på buffébordet...

Ingredienser till ca 6 personer:
ca 1/2paket lasagneplattor, ca 250g
Grönsaksröra:
4msk Olivolja
2st Gula lökar, grovt tärnad
2st Vitlöksklyftor, pressade
1st Squach, ca 3dl Tärnade
3st Röda paprikor, tärnade
1,5dl Soltorkade tomater, strimlade
1pkt Cocktailtomater, tärnade
1st Påse spenat, ca 100g
Parmesansås:
1l Gamaldags mjölk
5msk Maizena utröt i lite av mjölken
ca 3dl Parmesanost, (finns ingen övre gräns...lägg till mer om du vill...)
Salt- & vitpeppar från kvarn
2st Äggulor, ekologiska
25g Smör, osaltat, ekologiskt

Såhär kan man göra:
1. Börja med ostsåsen, rör ut maizenan i lite av mjölken och vispa ner det i mjölken. Sjud upp mjölken under varmsam omrörning. När såsen tjocknar rör du ner osten, äggulorna och smaksätter med salt och peppar. Obs, såsen får inte koka när du väl har tillsatt äggulorna.
2. Grönsaksröran: Fräs löken, vitlöken, squachen, paprikan, soltorkad tomat i oljan. När grönsakerna börjar mjukna tillsätter du tomaterna och spenaten, låt allt mjukgöras. Krydda med lite salt från kvarn.
3. I en ugnsfast form, häll ut ett lager ostsåen, lägg på lasagneplattorna, därpå grönsaksröran och sist lite ostsås igen. Upprepa detta 2-3ggt beroende på hur stor form du använder. Ugnsbaka sedan lasagnen på ca 175-200g ugnsvärme i ca 20-30min beroende på val av lasagneplattor m.m. Känn efter med en sticka att plattorna är klara...
4. Servera lasagnen med lite sallad...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar