söndag, november 07, 2010

Inlagd Sill, till söndagsfrukosten


Här hemma är vi riktiga nördar på sill så vad är godare och enklare än att lägga in lite själv. Det här grundreceptet på sill svängde vi ihop i fredags och den blev perfekt till söndagsfrukosten med ett kokt ägg och lite smakrik hårdost till...Tänkte försöka skriva in lite recept som man kan ha till julbordet efter som det börjar närma sig, får se hur mycket jag hinner men tanken är så iallafall...


Ingredienser till en sats:
1st Burk med inläggningssill, 4st mindre filer
1,5dl Ättika, 12%
2dl Socker
3dl Vatten
1st Röd lök, skuren i tunna skivor
1/2dl Purjolök, skuren i tunna skivor
1/2st Morot, slantat tunt
4st Svartpepparkorn, krossade grovt
2st Vitpepparkorn, krossade grovt
2st Lagerblad
4st Nejlikor
3msk Finhackad dill

Såhär kan man göra:
1. Koka ihop lagen med ättika, socker, vatten och alla kryddor, koka tills sockret har löst upp sig, ca 5-10min. Låt sedan lagen svalna så den blir kall, ställ te.x. ut den i kylan....
2. Skär den röda löken, purjolöken och moroten.
3. Skölj sillen under rinnande kallt vatten. Skär den sedan i ca 1-1,5cm tjocka bitar.
4. I en glasburk, varva sillen med löken och dillen, slå slutligen över den kalla ättikslagen.
5. Låt sillen stå i kylen i minst ett dygn innan den är klar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar