söndag, december 19, 2010

Skaldjursplatå med hummer, havskräftor och räkor

En underbar 4:e advent kan bara avlutas på bästa tänkbara sätt med en grande final i form av en skaldjursplatå. Hummer, havskräftor och räkor på en isbädd talar för sig själv. Till det två såser: saffransailoi och en gravlaxsås. Finns många val på passande dryck men dagen fortsätter med bubbel...
Varför är inte alla dagar såhär goa!

Ingredienser till 2 personer:
1st Nykokt hummer, delad
6st Havskräftor
250g Räkor
Citron
Dillvippa
Krossad is till uppläggningen

Saffransailoi:
2st Ekologiska äggulor
2msk Rödvinsvinäger
2dl Rapsolja
1/2st Kinesiskt vitlök, pressad
1/2 pkt Saffran
1 knivsudd Cayennepeppar
Sal- & vitpeppar från kvarn

Gravlaxsås:
1dl Senap, mild
1/2dl Fkytande honung
2tsk Vittvinsvinäger
2msk Dill, finskuren
2dl Rapsolja
Salt- och vitpeppar från kvarn

Såhär kan man göra:
1. Saffransailoi: Vispa äggulor med vinäger, droppa sakta i oljan under vispning, smaka av med vitlöken och kryddorna.
2. Gravlaxsås: Vispa ihop senap, honung och vinäger. Droppa sakta i oljan under kraftig vispning, smaka av med dillen och kryddorna.
3. Platån: Lägg krossad is på ett stort fat och bygg upp ett "skaldjursberg", garnera med såserna, dill och citron. 
4. Servera gärna lite bröd till men mer behövs ofta inte...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar