fredag, december 24, 2010

Älgfärspaté med whiskey


Dan före dan innebär alltid lite julstök i köket. Bland annat har vi lagt in löjromsgravad strömming, basilikagravad strömming, senap- och whiskeysill och en vitlök och ölsill. Bakat vörtlimpa, gjort en färskostfylld gravlaxrulle, kokat kola och lite annat smått och gott. Sist idag blev det en älgpaté, receptet återfinns här nedan...Hoppas ni får en fridfull jul!


Ingredienser till 1 patéform, ca 20st skivor:
800g Älgfärs
200g Leverpastej, bredbar
2st Ägg, ekologiska
2dl Vispgrädde
3msk Whiskey
1msk Salt
1tsk Nejlika, mald
1tsk Spiskummin, mald
1tsk Timjan, mortlad fint
1/2dl Hackade torkade fikon
Vitpeppar från kvarn

Såhär kan man göra:
1. Mixa den malda älfärsen i en foodprocessor. Tillsätt saltet och kör runt det så färsen blir till en fast massa.
2. Tillsätt äggen och mixa in det i färsen.
3. Tillsätt grädden i färsen medan du mixat runt det hela...så det blandas.
4. Smaksätt med alla kryddor och whiskeyn.
5. Klä en bakform med baconskivorna, häll i färsen och platta till den. Vik sedan över baconskivorna som var över ändarna.
6. Baka av paten i 150g ugn i ca 60min och eller tills innertemperaturen blir 70g.
7. Ställ paten att svalna och kyl den sedan.
8. Skiva upp paten och servera med tex lite chutney som en förrätt eller på julbordet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar