söndag, december 19, 2010

Rostad levain med rökt lax, pocherat ägg och Hollandaise

Nu får ni faktiskt ta del av vår förlovningsbrunch! Morgonens rosa Champagne och jordgubbarna skriver jag dock inte om här...:) Den här rätten har vi minnen från ett klassiskt frukostcafé utanför Grand central station i New York. Där var det naturligtvis gott, men denna variant på levainbröd blev ännu godare. Det pocherade ägget ska gärna vara lite lätt rinnande och laxen av bästa kvalité så det smälter på tungan. Det finns bara en dryck som passar till och det är de små bubblorna med kraftfull mousse från Champagne!
En underbar brunch med världens bästa sällskap...


Ingredienser till 2 personer:
2st Levainskivor, rostade i lite olivolja
200g Rökt najadax
2st Ekologiska ägg, (1l vatten, 1msk salt, 2msk Ättika)
Hollandaisesås
2st Ekologiska äggulor
2msk Citronsaft
150g Smör, osaltat
Salt- & vitpeppar från kvarn
1 knivsudd Cayennepeppar
2st Citronklytor
Dillvippa
Svartpeppar från kvarn
Champagne, för dagen rosa!

Såhär kan man göra:
1. Koka upp lagen att pochera äggen i d.v.s. vatten + salt + ättika, låt det sedan sjuda sakta.
2. Knäck äggen i kopp, ett i taget. Häll sakta i det hela ägget i den varma lagen och forma till det
med hjälp av två skedar. Låt äggen pochera till önskad tillagningsgrad, för medium ca 5min.
3. Tag upp äggen och lyft över dem i en bunke med kalt vatten, forma till äggen så de blir fria från ev äggvitetrådar som kan hänga löst.
4. Hollandaisen kan du egentligen göra innan du pocherar själva äggen. Gör ett vattenbad genom att ta en stor kstrull och fyll upp det med ca 2cm vatten, sätt sedan i en annan kastrull ovanpå...vips så har du eyy perfekt skonsamt vattenbad. Och i det så vispar du upp äggulorna och citronsaften tjockt och fluffigt, montera ner det smälta smöret under kraftig vispning, smaka av med salt-, vitpperar- och cayenne. Vid minsta tecken på att såsen separerar tag den från värmen och tillsätt lite iskallt vatten...funkar inte det får du starta om med en ny äggula...
5. Rosta levainskovorna i lite olivolja, lägg på den rökta laxen, det ljumna pocherade ägget och avsluta med hollandaisesåsen. Garnera med lite citron, dill och några varv från svartpepparkvarnen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar