tisdag, december 21, 2010

Gravlax med citron, gin och dill

Nu lackar julen med stormsteg! Ikväll blev det till att koka ättikslag till sillen, grava strömming och lax.
Årets gravlax får smak av citron, gin, vitpeppar och rikligt med dill. Nu ska den bara få ligga till sig i 2-3 dagar och bli riktigt god. Kanske avnjuter man den med lite gravlaxsås eller kanske en god örtås. Lyxigast är förstås att unna sig en skiva till frukost...Om du följer receptet nedan så tänk på att vända laxen några gånger så den blir gravad överallt.

Ingredienser till ca 1kg lax:
1kg Lax, benfri och fryst i minst 2 dygn
5msk Strösocker
5msk Salt
2krm Vitpeppar, grovkrossad, gärna i en mortel
1st Citron, enbart skalet av
1/2st Citron, saften av
1msk Gin
4msk Dill, färsk, finskuren

Såhär kan man göra:
1. Ta bort ev ben från laxen och frys den i minst 2dygn.
2. Blanda ihop socker, salt, vitpeppar och citronskal, gnid in laxfilerna med den torra blandningen.
3. Lägg ut laxen på tex en tallrik som bilden ovan visar, droppa över citronsaft och gin.
4. Strö över dillen.
5. Lägg ihop laxfilerna på varndra så gravningsprocessen påbörjas.
6. Lägg gärna laxen i 2 dubbla plastpåsar så är det enkelt att vända laxen 2-3ggr per dygn.
7. När laxen väl är gravad vilket du med tränat öga ser på köttet är det bara att skära upp i tunna skivor.
Tips: använd gärna plasthandskar när du jobbar så håller sig onödiga bakterier borta som förkortar hållbarheten. Förvara laxen så kallt du kan utan att den fryser, ca +4g är optimalt tycker jag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar