söndag, december 12, 2010

Örtagårdsill med rostat tunnbröd

Här kommer en sill som kommer att platsa på julbordet. Vi provade den nämligen på ett litet för-julbord i lördags...och det såg ut som att den gick åt med god aptit! Om någon har ätit "midsommarsill" från ett känt sillmärke så var det ett försök på kopia på den. Tyvärr blev det inte 100% efter som den blev bättre än orginalet ;) Prova med lite rostat tunnbröd till, jättegott!

Ingredienser till en sats:
2st Burkar inläggningssill, ca 6-8st filéer
1,5dl Ättika, 12%
2dl Strösocker
3dl Vatten
1st Lagerblad
4st Vitpepparkorn
4st Nejlikor
Till såsen:
2dl Meze yoghurt
1dl Majonnäs
1st Vitlöksklyfta, pressad
1msk Dijonsenap
1tsk Vittvinsvinäger
3msk Dill, hackad
3msk Persilja, Hackad
1tsk Dragon, smulad (torkad)
Salt. och vitpeppar från kvarn

Såhär kan man göra:
1. Koka upp ättika, socker, vatten och kryddorna till lagen. allt socker ska lösa upp sig, ställ därefter ut lagen att kalla i kylan...
2. Blanda alla ingredienser till såsen.
3. Häll av spadet från inläggningssillen genom ett durkslag, skölj sillen väl i kallt vatten. Skär därefter sillen i  1,5 cm stora bitar eller efter tycke och smak. Lägg sedan sillen i ättikslagen och låt den stå ca 1 dygn i kylen så den blir klar.
4. Dag 2: Krama ur lite av vätskan från sillbitarna, använd då en plasthandske eller plastpåse, blanda sedan ihop sillen och såsen i tex en glasburk med tättslutande lock. Förvara sillen kallt...(orsaken till varför jag kramar ur lite av vätskan är att såsen annars lätt kan bli lite tunnare efter några dagar...).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar