måndag, december 13, 2010

Senapssill med lök och dill

Här kommer ett till enkelt sillrecept med senap, lök och dill. Du kan göra en ännu enklare version genom att blanda en del creme fraiche med 1del färdigköpt gravlaxsås, det blir också helt okej om du inte vill göra din egen version...som naturligtvis är roligare!

Ingredienser till en sats:
2st Burkar inläggningssill, ca 6-8 filéer
1,5dl Ättika, 12%
2dl Socker
3dl Vatten
1st Lagerblad
4st Kryddpepparkorn
4st Nejlikor
Till såsen:
1dl Majonnäs
3/4dl Svensk vanlig senap
4msk Socker
2msk Vittvinsvinäger
1,5dl Rapsolja
4msk Dill, finhackad
1st Gul lök eller purjolök, finhackad

Såhär kan man göra:
1. Koka upp alla ingredienser till lagen så att sockret löser sig, ställ lagen att kallna.
2. Öppna burkarna med inläggningssill och häll av spadet, skölj sillfilérna i kallt vatten, skär dem i ca 1,5cm stora bitar.
3. Lägg ner sillen i lagen och låt den stå i minst 1dygn i kylen och bli klar.
3. Såsen: I en bunke: vispa ihop senapen, sockret och vittvinsvinägern, droppa sedan i rapsoljan under vispning tills gravlaxsåsen tjocknat ihop. Vänd ner majonnäsen, dillen och löken. Krydda med salt- och vitpeppar från kvarn.
4. Vänd nu varsamt ihop den avrunna sillen med såsen och det är klart.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar