onsdag, december 29, 2010

Halstrad julsnapsgravad lax i bit

Det var riktigt gott med egengravad lax på julbordet och årets julsnaps förhöjde laxen till nya nivåer. Därför passade jag på att grava lite ny lax med just julsnaps, annan kryddig snaps  med typ dill och kummin går också bra...Den här rätten är spännande eftersom jag väljer att halstra laxen i någon minut bara så att innerkärnan på laxen blir enbart gravad, dessutom möts nu varmt och kallt i en spännande kombination. Servera med pressad potatis, lite citron och en kall sås till.
En jätteenkel rätt som är jättegod!

Ingredienser till 4 personer:
4st Laxbitar a 120g/st men grava ca 1kg  laxsida så får du lite över till annat...
5msk Strösocker
5msk Salt
1msk Julsnabbs
2msk Dill, finskuren
1st Citron, skalet av
ca 1 tsk Vitpeppar från kvarn

Gott till:
Gravlaxsås
Romsås
Örtsås
Pressad potatis
Citronklyfta
Färska örter

Såhär kan man göra:
1. Dag 1, köp en laxsida på 1kg och skär till två delar, blanda socker, salt och vitpeppar. Gnid in laxen med blandningen, droppa sedan över julsnappsen och strö över dillen. Kryda med lite vitpeppar från kvarn. Lägg så ihop laxsidorna och lägg i en plastpåse, ställ in i kylen i minst 1dygn för att grava klart.
2. Dag 2, skär den färdiggravade laxen i portionsbitar.
3. Koka potatisen mjuk och pressa den, blanda till en egen sås, (eller se såskapitlet här på bloggen), skär citronklyftor.
4. Halstra slutligen laxen i en varm panna, gärna grillpanna, i ca 1 min på varje sida så att laxen blir stekt på ytan men enbart gravad inuti. Lägg upp på varma tallrikar och servera med tillbehören.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar