fredag, oktober 22, 2010

Tapenadebakad lax med rostad mandelpotatis, dijonsenapscreme och babyspenat

Enkla råvaror är oftast som goda utan för mycket överdriven "cooking". Idag blir det ugnsrostad mandelpotatis med en tapenadebakad lax med en dijonsenapscreme. Pressa lite citron över allt och du är hemma en fredagkväll! Ett tips är naturligtvis att göra en stor laddnig med tapenade så har du förätten fixad dessutom...bara att rosta några skivor crosini till.

Ingredienser till 2 personer:
ca 250g Laxfilé
6st Mandelpotisar
3msk Olivolja
1tsk Timjan
2st Citronklyftor
2dl Späda babyspenatblad +1msk olivolja + lite citronsaft + lite havssalt
Tapenade: (så det räcker och blir över)
3 dl Urkärnade svarta oliver
6st Sardellfiler med kapris
2st Vitlöksklyftor
ca 1/2dl Olivolja av bättre kvalite
Havssalt
Ev. ett kryddmåt chilipeppar
Dijonsenapscreme:
1,5dl Meze yoghurt
1-2msk Dijonsenap, beroende på hur stark smak du önskar
1tsk Dragon, mortlad
1tsk Vittvinsvinäger
Havssalt

Såhär kan man göra:
1. Börja med att bortsa mandelpotatisarna, dela dem på mitten och lägg i en ugnsform, pensla på lite olivolja och krydda med mortlad timjan, havssalt och lite svartpeppar från kvarn. Baka av dem i 175-200g ugnsvärme i ca 2+-25 eller tills potatisarna är klara. Känn efter med en potatissticka eller t.ex. gaffel.
2. Tapenaden: Mixa alla ingredienserna i en matbredare/mixer, ju mer olivolja du tillsätter dessto lösare...välj själv viken konsistens du föredrar. Själv så mixar jag oliverna ganska grovt eftersom jag tycker det ger en lite bättre kvalitetskänsla. (Vill du förvara tapenaden ca 1 vecka i kylen så se till att täcka tapenaden med rikligt med olivolja i t ex en burk.
3. Nu tar du ca 4-5msk av tapenaden och brer ut ovanpå laxfilerna. Lägg även fisken i en ugnsform och baka av även den på ca 175g i ca 10-12min.
4. Dijonsenapscremen: Även här är det bara att blanda ihop alla ingredienser, men har du tid så vinner den på att stå till sig i kylen några timmar så smakerna får mogna fram...
5. Spenaten: Blanda spenatbladen med olivoljan, citronsaften och havssaltet.
6. Nu är det bara att lägga upp, gärna på varma tallrikar, den tapenadebakade laxen med lite ugnsrostad timjansdoftande mandelpotatis, en syrlig dijonsenapscreme och lite fräscha babyspenatblad. Servera gärna med en citronklyfta till...


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar