torsdag, oktober 14, 2010

Lök & skinkpaj med inlagda grönsaker och chiliäggstanning


Det här blir en matig paj, dessutom utan ost! Tycker om att göra paj i en springform för ofta blir pajen lite högre och dessutom blir pajdegen välgrädad på sidorna vilket jag tycke rär gott! Äggstanningen blir lite het av chilisåsen och de picklade grönsakerna matchar bra till den salta skinkan. En paj värd att prova, perfekt till en buffé eller kanske till fredagskvällen...

Ingredienser till en paj, 26cm i diameter:
Pajdeg:
150g Smör, osaltat
3,5dl Vetemjöl
2msk Iskallt vatten
1krm Salt
Fyllning:
3st Gula lökar, medelstora
3msk Smör, osaltat
1tsk Timjan, mortlad
1st Vitlöksklyfta, fint riven eller mortlad
200g Rökt skinka
1st Tomat, skuren i klyftor
ca 1,5dl Blandade inlagda grönsaker (köpte en inläggning med soltorkade tomater, oliver, champinjoner och cornichoner...ta det som du hittar och gillar bäst!)
2dl Creme Fraiche
2st Ägg, ekologiska
1dl Chilisås
½dl hackad bladpersilja
Salt & Svarpeppar från kvarn

Såhär kan man göra:
1. Pajdegen: Mixa snabbt ihop alla ingredienser till pajdegen, använd gärna en matbredare/mixer. Kavla eller tryck ut pejdegen i en springform, nagga botten med en gaffel och ställ pajdegen kallt i ca 1h.
2. Förvärm ugnen till ca 200g och grädda av det kall apajskalet i ca 10-12min eller tills det blir gyllene.
3. Fräs löken i smöret och tillsätt timjanen, svetta runt...Häll löken i det gräddade pajskalet och sprid över den strimlade skinkan. Häll över tomatskivorna och de picklade grönsakerna.
4, Vispa ihop creme fraiche, äggen, chilisåsen och bladpersiljan, krydda med salt & svartpeppar. Häll blandningen över pajen.
5. Grädda av pajen i mitten av ugnen i ca 175g i ca 25-30min eller tills blandningen har stelnat.
6. tag ut pajen ur ugnen och låt det stå till sig i ca 15min så blir den lättare att skära, tag försiktigt av springformens kant först...
7. Servera gärna med en god sallad till.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar