tisdag, oktober 05, 2010

Mammas Plommonkaka

I år blev det inga plommon i trädgården men Mammas plommonkaka kom som på beställning i söndags. Kakan kan göras med vilken frukt som helst, nästan, så det är bara att själva experimentera om man vill det. Själv tycker jag kakan är än godare dag två då den satt till sig lite i kylen och plommonen lagt sig till ro i kakan! Servera gärna med en kula vaniljglass eller vaniljsås eller kanske lite vaniljkesella....

Ingredienser till en fruktkaka:
Pajdegen:
3dl Vetemjöl
150g Smör, osaltat
1/2 dl Strösocker
Fyllning:
300g Mandelmassa, riven
100g Smör, osaltat
3st Ägg, ekologiska
2 1/2 -3 msk Vetemjöl
Frukttopping:
1,5dl Sultanrussin
8-10st Plommon, färska, urkärnade


Såhär kan du göra:
1. Mixa ihop ingredienserna till pajdegen snabbt och kavla eller tryck ut degen i en springform, nagga i botten. Förgrädda pajbotten i ca 10min, (eller den är gyllene), i ca 175-200g varm ugn.
2. Mixa ihop alla ingredienser till fyllningen.
3. Häll fyllningen i formen och strö över sultanrussinen.
4. Tryck ner 8-10st delade och urkärnade plommon, strö över lite strösocker.
5. Förvärm ugnen till ca 175-200g.
6. Baka av kakan i nedre delen av ugnen i ca. 45-55min. Känn efter med en sticka av kakan är fast i konsistensen.

1 kommentar:

  1. Så fantastisk god kaka! :) Har en står i köket just nu och har smakat en bit av den... men jag tror inte den kommer överleva helgen. ^^

    SvaraRadera