Här kommer en klassisk paj utan pajdeg! Men hur denna paj kom till vet inte jag men det var i slutet av 1800-talet om jag minns rätt. Och om man har nötkött eller lammkött tvister väl de lärda om men jag tycker lammfärs tillför en ytterligare sting till det hela. Ska man följa original receptet ska man ha den klassiska Worchestersåsen som krydda men eftersom jag inte hade någon hemma så blev det lite mer italienskt chili sting på det hela...ser kanske inte så snyggt ut på bild men gott en söndagkväll! Tänk på att köttfärsröran ska vara rätt så stabbig i sin konsistens och om du låter pajen vila i ca 10 min efter du har gratinerat den kommer du kunna skära bitar enkelt med en stekspade. En iskall öl är gott till...
Ingredienser till 4 personer:
400g Lammfärs
2-3msk Olivolja
1st Vitlöksklyfta, fint hackad
1st Gul lök, finhackad
2msk Tomatpuré
2msk Harissa
1/2st Chili, finhackad
2st Röda paprikor, finhackade
3dl Krossade tomater
2dl Gröna ärtor
1tsk Oregano
Salt & vitpeppar från kvarn
ev. 1-2msk Potatismjöl
Potatisduchesse:
10-12st Potatisar, medelstora
1dl Gammaldags mjölk
3-4msk Olivolja
2st Äggulor
Salt & vitpeppar från kvarn
1/2dl Appenzeller ost, riven
Såhär kan man göra:
1. Börja med att koka potatisen, låt den ånga av. Pressa potatisen och vispa ihop med mjölken, äggulorna, oljan och den rivna osten. Smaka av med salt & vitpeppar och om du har och gillar det lite muskot.
2. Fräs löken, vitlöken och paprikan med olivoljan. Tillsätt sedan lamfärsen, tomatpuren och harissan, låt bynna. Nu häller du över de krossade tomaterna och oreganon. Låt puttra så det blir simmigt, red vid behov ev. av med lite potatismjöl. Slutligen häller du ärtorna.
3. Häll lammfärsröran i en ugnsform, fyll en spritspåse med potatisduchessen och forma ett mönster.
Ställ in Shepards pien under grillelementet på ca 200g i ca 10-15 min tills den blivit gyllene.
4. Servera med en god sallad.
Shepards Pie är så gott! Äter det alltför sällan. Kul att bli påmind!
SvaraRadera