söndag, oktober 10, 2010

Fläsklägg med rotmos och senap

Har en svaghet för klassisk svensk husmanskost. Och fläsklägg och rotmos i synnerhet är en riktig klassiker. Jag väljer att koka rotmos på hälften kålrot och hälften potatis, moset bli lite mildare och jag tycker det blir lite allround så det passar till alla. Vill man ha mer kålsmak byter man bara ut mot lite mindre potatis och mer kål. Lägget vinner på att sjuda sakta så man inte får för stor viktförlust från kokningen. Lite färsk timjan hade säkert varit gott att garnera med men huvudsaken du serverar lägget och rotmoset med en god senap till...en tunnbrödskiva med smör passar bra till...


Ingredienser till 4 personer:
1,2kg Fläsklägg, nätad
2st Lagerblad
1st Gul lök, skalad med 6st nejlikor instuckna
1st Morot, skalad och skivad
6st Vitpepparkorn
Vatten så det täcker fläsklägget i kastrullen

Rotmos:
5dl Kålrot, skalad och tärnad
5dl Potatis, skalad och tärnad
ca1,5-2dl Gammeldags mjölk + lite spad från fläsklägget tills rätt konsistens bildas...
25g Smör, osaltat
Salt & vitpeppar från kvarn

Såhär kan man göra:
1. Skölj det nätade fläsklägget i kallt vatten. Om det inte är nätat från butik så bind upp det själv med bindgarn, då håller det ihop lättare.
2. Lägg ner fläsklägget i en stor kastrull och täck med vatten, tillsätt lagerbladen, gul lök med kryddnejlika, skivad morot och några vitpepparkorn.
3. Sjud upp spadet och skumma vid behov med en hålslev. Låt sjuda med locket på glänt i ca 1,5tim. Du provar om fläsklägget är klart med en stekgaffel! Kan du inte lyfta upp lägget med gaffeln utan den trillar av från gaffeln så vet du att lägget är färdigkokt. Tag upp lägget och låt det vila i ca 10min, skär sedan upp det i skivor.
4. Medan lägget kokar klart så får du parallellt börja med rotmoset. Lägg den skalade och tärnade kålroten och potatisen i en kastrull och fyll på med vatten så det täcker, salta. Koka rotsakerna mjuka, häll sedan av vattnet och ånga av dem. Stött sönder rotgrönsakerna med en stött eller pressa dem med en potatispress...Blanda sedan i mjölken och smöret, vänd runt med tex en slickepott så att ett mot bildas. Smaka av med silat spad från fläsklägget så att även en bra konsistens erhålls. Krydda med salt & vitpeppar från kvarn.
5. Lägg upp rotmoset och fläsklägget på en tallrik och servera rikligt med senap till.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar