tisdag, oktober 19, 2010

Köttgryta med soltorkad tomat, citron, basilika och kikärtor

Här kommer receptet på en god mustig gryta som vi åt i dagarna men som det tyvärr saknas bild på.
Passa på och gör en ordentlig sats när du ändå håller på och lagar, just nu känns det som det är säsong för just grytbitar. Jag hittade mina på en av de stora livsmedelsdrakarnas butiker för bara 69kr/kg  denna vecka. Kommit på mig själv med att titta i reklamen som kommer hem i brevlådan, men det finns en hel del att tjäna på det...Hursomhaver så är denna gryta lite inspirerad av Italien med soltorkade tomater, kikärtor och basilika.  Gillar kombinationen av mustig tomatsmak och citron i denna gryta...

Ingredienser till ca 4-6personer:
1kg Grytkött skuren i 3x3cm kunder, jag använde nötytterlår
4msk Smör, osaltat
2st Vitlöksklyftor, skivade
2st Gula lökar, klyftade
2msk Harissa
500g Krossade tomater med chili, finns på tetrapack
5dl Rödvin, gärna italienskt
3dl Kalvfond
ca 3dl Kikärtor, färdigkokta (1st normalstor burk om du köper färdigkokta)
1st Rosmarinkvist eller 1tsk mortlad torkad
1st Citron, saften av + rivet skal
3st Lagerblad
ca 10st Soltorkade tomater, grovt hackat
Havssalt

Gott till:
En mustig rotsaksakspuré eller kanske lite råris

Såhär kan man göra:
1. Bryn köttet i en gjutjärnsgryta, dvs med smöret.
2. Tillsätt vitlöken och harissan, vänd runt ordentligt.
3. Nu är det dags för löken att fräsa med en stund tills den blir lite glansig.
4. Häll över krossad tomat, rödvin och kalvfond. Krydda med rosmarinen, har du en hel färsk kvist så låt den koka med hela tiden men innan servering lyfter du ur den.  Låt nu allt puttra på mjuk värme i ca 1,5-2h tills köttet blir mört och grytbasen reducerats till en simmig konsistens. Alternativt sätter du in hela grytan i ugnen på 125g och beräknar en koktid i ugn på ca 3h.
5. När köttet är mört tillsätter du de färdigkokta kikärtorna, soltorkad tomat, basilikan och citronsaften, vänd runt och smaka av med rivet citronskal och havsssalt. Spar dock gärna lite soltorkad tomat och basilika och garnera varje portion med det.
6. Servera med en god puré eller kanske lite råris. Ett gott bröd att doppa i såsen är också gott till...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar