torsdag, oktober 28, 2010

Räksoppa med avacadosallad

Det kan kännas lite lyxigt att plocka fram lite räkskal från frysen ibland. Man får enkelt till en god soppa med hjälp av lite grönsaker och en skvätt grädde. Vill man inte lyxa till det med skaldjur i soppan kan  man som ikväll göra en liten sallad som man dressar med lite olivolja och citron. Jättegott med lite knapriga grönsaksbitar i...Unna dig ett gott bröd att doppa i soppan...Räksoppan värmer gott i magen en kulen och blåsig oktoberkväll...


Ingredienser till 2 personer:
700g Räkskal (motsvarar ca 1kg räkor med skal)
2st Gula lökar, grovt hackade
1st Morot, grovt hackad
1/2dl Fänkål, skuren i mindre bitar
4msk Tomatpuré
1tsk Timjan
2st Lagerblad
3msk Olivolja
1l Vatten
3dl Grädde
2msk Maizena majsmjöl utrört i lite vatten
2msk Conjak
1knivsudd Cayennepeppar
1msk Smör, osaltat

Avacadosallad:
1st Avacado, skuren i mindre bitar
1cm Squach, urkärnad och skuren i mindre bitar
1st Tomat, urkärnad och skuren i mindre bitar
1msk Olivolja
1msk Citronsaft
1msk Dill, hackad
Havssalt

Såhär kan man göra:
1. Fräs räkskalen, löken, moroten och fänkålen i olivoljan. Tillsätt timjan och tomatpuré, häll därefter över vattnet och tillsätt lagerbladet. Låt räkfonden sjuda i ca 30min, drag den sedan från plattan och låt räkfonden stå och dra i ca 15min.
2. Sila sedan bort räkskalen och grönsakerna och häll fonden i en ny ren kastrull.
3. Tillsätt grädden och låt soppan koka ihop i ca 10min, red vid behov av med maizena och smaka därefter av med conjaken, cayennepeppar och ev. lite havssalt.
4. Skär alla ingredienser till salladen i mindre bitar, vänd runt med oljan, dillen, citronsaft och havssalt.
5. Koka upp soppan och häll den i varma portionstallrikar, skeda i avacadosallden i soppan.
6. Servera gärna med lite gott surdegsbröd att doppa i soppan.

1 kommentar:

  1. Detta recept ska jag testa vid tillfälle! Lät riktigt smaskigt!
    /Grannen

    SvaraRadera