torsdag, september 23, 2010

Tomatpaj med mozzarella, semi torkade oliver och pesto

Den här tomatpajen gör du på en ca 30min, du kan äta den ljummen med lite sallad till eller som tillbehör till kanske lite kyckling eller annat kallskuret. Vill man lyxa och spetsa till pajen en aning så lägg gärna lite fina salta sardeller på toppen så känns Medelhavet inpå knuten! Och för en krämigare konsistens på osten så använder du äkta buffelmozzarella.

Ingredienser till en paj:
125g Smör, osaltat
3dl Vetemjöl, KRAV, (köper från Dingtuna kvarn, ett fantastiskt mjöl malt nära skalet för mer smak)
2msk Vatten, kallt
3msk Olivolja
1st Vitlöksklyfta, fint mortlad
3l Krossade tomater med chili
1/2st Röd lök
3msk Chilisås
1msk Balsamvinäger
1msk Oregano
1st Färsk tomat, skuren i skivor
1dl Kalamataoliver, semitorkade
4msk Pesto
1st Mozzarellaost, skuren i skivor

Såhär kan man göra:
1. Pajdegen: Använd en mixer och mixa snabbt ihop smöret, mjölet och vattnet. Om du vill försäkra dig om att degkanten inte åker ihop något i formen så låt degen vila en halvtimme i kylen, kavla sedan ut den och lägg i formen, ställ sedan den degklädda pajformen i kylen ytterligare en timme. Nagga pajbotten med en gaffel. Förgrädda pajbotten i en 200g varm ugn i ca 10-15min tills den blir frasig och lite gyllene i färgen.
2. Tomatröra: Hetta upp olivoljan i en kastrull, fräs runt löken och vitlöken. Tillsätt krossade tomater, chilisåsen, balsamvinägern och oreganon. Låt koka ihop i ca 10-15min, smaka av...
3. Häll tomatröran i den färdiggräddade pajbotten, lägg på tomatskivorna och mozzarellaosten omlott. Klicka ut peston och Kalamataoliverna. Grädda pajen ytterligare ca 10-15min eller tills den blir lätt gyllene.
4. Nu ska pajen vara färdig att servera, gärna med en fräsch sallad till...

2 kommentarer:

  1. Tack för tipset men hade endast tänkt mig mozzarella, bladspenat och tomater :)

    SvaraRadera
  2. Testar detta idag, skall bli spännande.
    Feedback: du har inte skrivit någon temp för ugnen. Satsar på 200 grader! :)

    SvaraRadera