fredag, september 03, 2010

Rökt lax med stenbitsrom, cremé fraiche, rödlök och lime

Vissa maträtter hänger bara på ingredienserna. Ibland får man unna sig en god bit rökt lax, stenbitsrommen - det är bara att uppgradera sig till sikrom eller löjrom eller laxrom...beroende på humöret i plånboken. Summa summarum, efter en jobbvecka får man unna sig något extra. Att det jobbigaste momentet är att hacka löken är bara en bonus!
Med lite bröd till och lite sött till efterrätt så blev det en perfekt fredagsmiddag, utan varmrätt!

Ingredienser till 2 personer:
8st Skivor rökt lax
2st Ägg med stenbitsrom...d.v.s. ca en glasburk
1dl Cremé fraiche
0,5dl Rödlök, dinhackat
1/2st Lime, skuren i klyftor
Späda salladsskott
2msk Olivolja
Havssalt
Svartpeppar från kvarn

Såhär kan man göra:
1. Lägg 4st skivor rökt lax omlott så de täcker botten på varje tallrik.
2. Forma ägg av cremé fraichen, använd en matsked som du värmer i varmvatten under kran. Lägg upp på tallrikarna
3. Forma på likadant sätt ett ägg med stenbitsrommen.
4. Hacka rödlöken fint och lägg upp i en liten hög per tallrik. Klyfta limen och lägg upp även den.
5. Toppa tallrikarna med späda salladsskot.
6. Rippla över lite olivolja och havssalt, drag över några varv med svartpepparkvarnen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar