fredag, september 10, 2010

Gravad lax med stampad potatis och gravlaxsås med dijonsenap

Okej! Egentligen skulle jag göra klassisk dillstuvad potatis men utan mjölk och med nästan sönderkokt potatis blev det en lite ny anrättning istället. Som dessutom känns lite lyxigare och är snabb och enkel att fixa till. En gravlaxsås gjord på dijonsenap känns lite mer fredag och dessutom inte så sött i smaken.

Ingredienser till 2 personer:
250g Gravlax, ja den var färdigköpt!
8st Färskpotatisar, väl kokta
1dl Creme fraiche
0,5dl Dill, färsk, klippt
2msk Citronsaft
Salt & svartpeppar från kvarn

Dijonsenapssås:
4msk Dijonsenap
2msk Strösocker
1,5msk Vittvinsvinäger
1dl Rapsolja
3msk Dill, färsk, klippt
Salt & vitpeppar från kvarn

Såhär kan man göra:
1. Potatisen: Koka den väl, stampa den sedan med en potatisstampare eller te.x. en ballongvisp. Tillsätt sedan creme fraiche, citronsaft och dill. Vänd runt med en slev så en tjockt "potatismos" fast med hela bitar bildas. Krydda med salt & peppar.
2. Såsen: Blanda ihop senap, socker och vinäger, vispa ordentligt. Droppa sedan i oljan under kraftig vispning. Tillsätt dillen och krydda med salt & peppar.
3. Nu kan du lägga upp på tallrik: Vill du göra en snygg timbal så använd te.x. en kaffekopp som du smörjer med lite olivolja, (dvs insidan på koppen), pressa ner potatis-stampet och tryck sedan ut det på tallriken när du vänder koppen upp och ner. Potatisen kommer liksom glida ur koppen...Toppa potatis-timbalen med laxen och rippla runt såsen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar