onsdag, februari 10, 2010

Rimmad torskloin med smögenräkor, ägg, dill & pepparot,

Onsdag sägs ju vara lill-lördag. Så det blev lite rimmad torsk med en sikromscremé.
Ganska häftigt vad man kan fixa till med en vattenkokare....varför plöjer man egentligen ner massa renoveringspengar på ett nytt kök kan man fråga sig...trevlig kväll!

Ingredienser till 2 personer:
250g Torskloin, d.v.s. ryggbiten av torsken
1l Vatten
0,5dl Strösocker
0,5dl Koksalt
2st Ekologiska ägg
100g Haricotes vertes
100g Smögenräkor, skalade
4msk Pepparot, färsk
6st Mandelpotatatisar
2st Citronklyftor +1tsk Citronsaft
0,5dl Mezeyoghurt
4msk Sikrom
Dill
Havssalt och svartpeppar från kvarn
2msk Kryddig och gräsig olivolja

Såhär kan man göra:
1. I en bunke blanda, vatten, strösocker och salt tills allt löser sig.
2. Lägg i portionsstyckad torskloin, låt stå i kylen i minst 1h så att fisken rimmas.
3. Blanda Mezeyoghurten med sikrommen, ca 1tsk citronsaft och lite havssalt & svartpeppar, ställ in i kylen och låt mogna i ca 20min.
4. Koka den skrubbade mandelpotatisen varsamt på låg värme tills den mjuknar.
5. Koka äggen i ca 6min, skala och klyfta.
6. Tag upp torsken ur lagen och sjud den klar (ca10-12min) i en kastrull med lite vatten eller fiskbuljong så att det precis täcker fisken. Du ser att fisken är klar när den är helt vit i köttet, eller mät med en termomenter till ca 52-55g kärntemperatur.
7. Koka haricotes verten i ca 2min i lättsaltat vatten.
8. Nu är det dags att lägga upp. Servera torsken med haricotes verten, räkorna, sikromscremén och nyriven pepparot. Ganera med lite dill och citron. Rippla gärna lite kryddig olivolja runt och drag några varv med svartpepparkvarnen. Servera mandelpotatisen vid sidan om.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar