fredag, februari 12, 2010

Squach & potatissallad med lax & snabb basilikasås

Lite sommarmat mitt i vintern värmer upp i vintermörkret. Marinerad squach är ett gott tillbehör som man kan variera mycket men med citron tycker jag det är riktigt allra godast!
Du kan enkelt byta ut laxen i denna rätt till tex kyckling eller några skivor lufttokad skinka.
Lite hembakade Grissini-stänger är gott att äta till...Imorgon bär det av till Stockholm för att prova Stockholms näst godaste Semla på fm enligt DN...och på kvällen testa en ny italienare...Det blir en skön helg utan renoveringen i helgen...men köksgolvet betong går nu att gå på...

Ingredienser till 2 personer:
200g Laxfilé
1st Bakpotatis
10cm Squach
1dl Inlagd röd paprika
8st Kapriskrusbär
50g Haricotes vertes
1/4-del Röd lök
2msk Olivolja
3msk Citronsaft + 2st Citronklyftor
4msk Dill, finklippt
Havssalt & svartpeppar från kvarn

Snabb basilikasås:
1dl Meze yoghurt
4msk Grön pesto
Några droppar Tabasco
Havssalt

Såhär kan man göra:
1. Basilikasåsen: Värdens enklaste, blanda allt och välj styrkan genom antalet droppar Tabasco.
2. Bakpotatisen: Skrubba rent, picka med en gaffel och tillaga i micron i ca 8min på 850W tills den är mjuk.
3. Skiva squachen bladtunt, strimla paprikan, finhacka löken och klipp dillen. Blanda ihop tillsammans med olivolja, citronsaften, havssaltet och nymalen svartpeppar. Låt allt dra i marinaden i några minuter. Du kan gärna använda händerna och riktigt masera in smakerna....
4. Koka upp några dl vatten och häll över haricotes verten med lite salt. Låt dem dra i vattnet i ca 2min, häll sedan av vattnet och kyl av haricotes verten i rinnande kallt vatten, blanda ner i salladen.
5. Skär laxfilen i fyra mindre portionsbitar, salta och tillaga i micron på 850W i ca 3min, då får fiskenn en perfekt kärna. (Obs! Självklart kan du grilla, steka ugnsbaka eller vad du vill...men just nu har vi bara en micro och vattenkokare!)
6. Nu är det bara att lägga upp allt, dela bakpotatisen och skär bort två ändar på långsidan så de står stadigt på en tallrik. Toppa med salladen, laxen och klicka över basilkacremen. Garnera med citronklyfta, kapriskrusbär och färsk dill.

Köket går framåt...nu ligger betongen och stelnar...i 4v framåt! I mitten sticker gaskabeln upp, ser fram emot att prova nya spisen, då lär det bli fest här på Solbacken!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar