onsdag, februari 24, 2010

Fänkål-, blomkål- och kräftsoppa

Lycka kan vara att få vår gamla spis inkopplad direkt till proppskåpet i hallen...så vårt temporära kök är nu kraftigt utökat! Därför blir det en soppa ikväll, vattenkokaren får vila lite nu! Soppan måste koka ihop under ca 20min för att alla smaker skall blomma ut, men det är en mustig soppa med lite krispiga blomkålscruditer iblandade! Dvs tunt skivad rå blomkål! Det blir liksom lite krispigt...servera gärna med ett gott bröd till, kanske med lite egenkryddad färskost till.

Ingredienser till 2-3 personer:
1st Fänkål, ca 1 dl Färdigskuren
1st Blomkålshuvud, mindre modell, ca 4dl grovhackad blomkål
1st Gul lök, grovhackad
2msk Smör
8dl Vatten
4msk Kräftfond, koncentrerad
2,5dl Vispgrädde
1msk Harissa
Havssalt

Kräft- och blomkålsgarnityr:
1dl Blomkål, finskuren
1,5dl Krädtstjärtar
1msk Olivolja
1-2msk Citronsaft
Havssalt och svartpeppar från kvarn
2msk Dill, finskuren

Såhär kan man göra:
1. Ansa fänkålen och blomkålen, skala löken och grovhacka allt.
2. Fräs grönsakerna i smöret, tillsätt vattnet och fonden.
3. Koka grönsakerna mjuka i ca 20min.
4. Mixa soppan med tex en stavmixer.
5. Tillsätt grädden och låt soppan reducera ner till 2/3-delar.
6. Smaka av med harissa och havssalt.
7. Skiva blomkålsgarnityren mycket tunt i skivor, blanda med kräftorna, oljan, citronen, dillen och krydda med havssalt och svartpeppar.
8. Värm tallrikarna till ca 55g.
9. Servera: Lägg blomkåls- och kräftgarnityret i botten, skeda över den varma soppan, garnera med lite dill...tyvärr så sjönk det ihop på bilden ovan...det blir det om man bär upp tallrikarna till ovanvåningen...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar