onsdag, oktober 07, 2009

Janssons frestelse

Idag blev det en försmak av julen hemma! En liten Janssons Frestelse blev en perfekt avslutning på dagen. Enkel att tillaga och sköter mest sig själv i ugnen. Hur kom då namnet Janssons frestelse till...ja det finns så vitt jag vet två förklaringar. Det ena är att det är namnet efter en operasångare och den andra att det är namnet efter en film...tror att Tore Wretman skriver om det i någon av hans böcker, får nog kolla upp den här mer ordentligt...Ät gärna en god bit hård kryddost till på ett gott tunnbröd...en kall öl släcker törsten efter sältan...

Ingredienser till ca 3-4 personer:
8-10st Medelstora potatisar av mjölig sort
1,5st Gul lök
135g Anjovisfilé inkl spad, (1st burk Grebbestad), ((gärna lite mer om du gillar är en stor anjovislover...men då får du öppna två burkar...)
2dl Grädde
2dl Standardmjölk
ca 0,5dl Ströbröd
4msk Smör, osaltat
Salt & vitpeppar från kvarn

Såhär kan man göra:
1. Riv potatisen och löken grovt, använd gärna en matberedare.
2. Smörj en mindre form med hälften av smöret, vi använde en limpform.
3. Lägg ut ett lager av potatis och löken i formen, lägg över 1/3-del av anjovisen, salta lätt och peppra. Upprepa med två lager.
4. Häll över mjölken och grädden.
5. Strössla över lite ströbröd och avsluta med några klickar av smöret.
6. Grädda i 200g ugn ca 45-60min beroende på hur fast potatissort du använder.
7. Ta ut Janssonen ur ugnen och låt den stå till sig i ca 10min.
8. Servera gärna med lite tunnbröd och en smakrik hårdost.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar