fredag, oktober 23, 2009

Hajmal med räkor, ägg och pepparotsaioli

Lite lagom fredagslyx blev det med en klassisk rätt där vi byter ut piggvaren mot hajmal...stora skillander i både smak och pris men kanongott ändå! Enkelt att laga och rena enkla svenska smaker. En god fruktig reisling passar bra till!

Ingredienser till 2 personer:
200-250g Hajmalfile
4dl Fiskbuljong
400g Räkor, oskalad vikt
2st Ekologiska ägg, hårdkokta
4msk Pepparot, riven
2msk Rödlök, finhackad
2msk Dill, färsk, skuren
2st Citronklyftor
6st Potatisar, kokta och pressade

Pepparotsaioli:
1st Ekologisk äggula
1msk Vittvinsvinäger
1,5msk Rapsolja, från Julita gård
2msk Riven pepparot
2krm Cayennepeppar
Salt & peppar från kvarn

Såhär kan man göra:
1. Börja med att koka potatisen, när den är klar låt den ånga av innan det är dags att pressa den.
2. Koka äggen hårdkokta i ca 5-6min, kyl den och hacka dem fint.
3. Aiolin: Vispa äggulan och vinägern fluffigt. Droppa sedan i oljan försiktigt under kraftig vispning, avsluta med att smaksätta med pepparot, cayennepeppar, salt & peppar.
4. Skala räkorna...frys gärna in skalen och använd de senare...
5. Koka upp ca 4 dl fiskbuljong, (vill du så tillsätt lite vittvin eller citron för ökad syrlighet, kanske lite tunt skuren fänkål, lök och morot så förhöjer du smaken ytterligare...kanske ett lagerblad och några vitpepparkorb också...)
6. När du har kokat upp fiskbuljongen så drar du kastrullen från plattan och lägger i fisken, låt den sedan ligga och dra sig färdig i buljongen tills den blir fast och vit i köttet,
detta tar ca 5-8min.
7. Skär dillen, hacka löken, riv pepparoten och skär upp citronklyftorna.
8. Nu är det dags att lägga upp, gärna på varma tallrikar (ca 50g), börja med fisken och lägg därefter på ägget, räkorna, löken, dillen och pepparoten. Klicka en liten klick aioli vid sedan om och servera med potatisen och kanske en liten tomatsallad.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar