Ingredienser till ca 6 personer:
3kg Fläsklägg, rimmat
1st Gul lök, strimlad
3st Lagerblad
Vatten
Rotmos:
1kg Kålrot
4st Potatisar
2st Morötter
2dl Creme fraiche
2dl Standardmjölk
ca 1-2dl Buljong från fläskläggen
2dl Västerbottenost
75-100g Smör, osaltat
Salt & Vitpeppar från kvarn
Gott till:
Servera gärna lite lättkokta sockerärtor och några olika sorters senap till. Vi hade också lite rödkål kvar så det blev lite rödkålssallad också...Tunnbröd med lite extra Västerbottenost är ock så gott till...
Såhär kan man göra:
1. Skölj fläskläggen ordentligt i kallt vatten och lägg dem sedan i en stor kastrull, täck med vatten och koka upp. Skumma ordentligt och sänk sedan värmen så läggen enbart småputtrar, tillsätt löken och lagerbladet.
2. Koka läggen i ca 1,5tim och prova sedan att ta upp läggen med en stekgaffel. Om stekgaffel släpper från köttet är det klart, d.v.s. måste du använda en hålslev är det perfekt...det skall vara riktigt enkelt att lossa köttet från benen.
3. Lossa köttet från benen och skär upp i skivor.
4. Rotmos: Under tiden som läggen kokar så skalar du rotfrukten och skär dem i mindre bitar. Koka i saltat vatten i ca 25-30 tills bitarna går lätt att mosa.
Häll av vattnet och pressa sedan rotgrönsakerna i en purepress.
5. Blanda ihop puren med creme fraichen, mjölken, smöret och salt och peppar. Vänd slutligen ner Västerbottenosten.
6. Nu bör allt vara klart att servera...glöm inte lite goda tillbehör och naturligtvis senapen.
Vi kan intyga att detta var mycket gott! =) /M&J
SvaraRadera