torsdag, november 10, 2011

Rödspätta med basilika- & parmesancreme

På mjölnarens vis brukar man kalla enkelpanerad fisk. Och i många sammanhang tycker jag det är godare än dubbelpanerad...Även om en klassisk fish and chips kräver sin panad. Men med enkelpanering framhäver man fisken och i kombination med en creme gjord på basilka- och parmesan passar det bra ihop. Ett tips när du köper fryst Rödspätta är att dubbelkolla om den enbart är "blindsidor" i paketet, det gjorde inte jag, så då blev det billiga paketet plötsligt dyrt när man fick filéa bort en del...

Ingredienser för ca 2-3pers:
600g Rödspätta, (köpte frys med blindsidan kvar så det blev till att filéa bort lite...)
3dl Mjöl
25g Smör
Salt- & vitpeppar från kvarn
6-8st Medelstora potatisar
2-3st Citronklyftor
Dill
Basilikacreme:
2dl Creme Fraiche
1st Kruka basilika
3-4msk Olivolja
1dl Parmesanost, riven fint
En nypa havssalt

Såhär kan man göra:
1. Börja med basilika-cremen så den får stå till sig lite i kylen innan servering, den kan med fördel göras dagen före. Plocka bladen av en "normal" butikskruka basilika, mixa med tex en stavmixer med olivolja till en slät grön olja. Vispa kylskåpskall creme fraiche till en tjock creme, (den blir först lös men sedan riktigt fast i konsistensen, använd en elvisp). Vänd ner basilikaoljan i cremen, tillsätt sedan riven parmesanost och en nypa havssalt.
2. Koka potatisen och pressa den.
3. Putsa rödspättafilérna och lägg filérna dubbelt till en flundra. Panera i mjöl och stek sedan direkt i rikligt med smör på medelvärme, vänd en gång i pannan och salta.
4. Nu är det bara att lägga upp pressad potatis, spättafilerna och klicka på rejält med basilikacreme, servera gärna med en citronklyfta och lite sallad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar