Sugen på något värmande i det råa och mörka vädret ute? En soppa är alltid rätt och idag blev det en med torsaker, lax och en krämig vittvinsgrund med smak av fänkål. En enkel, mild men smakrik soppa som även går snabbt att laga. Servera gärna med lite gott bröd och en kryddost till.
Ingredienser till ca 2-3 personer: Förbredelsetid ca 10min, tillagning ca 20-25min.
15g Smör, osaltat
400g Potatis, skuren i grova ca 3x3cm bitar
200g Gul lök, skuren i grova 3x3cm bitar
200g Morötter, skuren på snedden i ca 0,5cm slantar
200g Lax, skuren i grova 3x3c, nitar
1tsk Fänkålsfrön
2st Lagerblad
1,5dl Vitt vin
1,5msk Koncentrerad fiskfond
1,5dl Vatten
2dl Vispgrädde
Färsk dill
Salt- & vitpeppar från kvarn
Såhär kan man göra:
1. Smält smöret i en vidbottnad kastrull, tillsätt alla grönsaker och slunga runt tillsammans med fänkålsfröna utan att det tar färg.
2. Tillsätt det vita vinet och låt koka någon minut, häll därefter i vattnet, grädden och den koncentrerade fiskfonden, (eller en buljongtärning), lagerbladen ska också sjuda med.
3. Låt småsjuda under lock i ca 20min tills grönsakerna är klara.
4. Sänk värmen så det sjuder ännu lite mindre, lägg i laxbitarna och låt de bli klara, gärna med en kärna i mitten, vilket tar ca 4-5min.
5. Smaka av med salt- & vitpeppar.
6. Servera i djupa skålar med mycket dill över allt...
Ingredienser till ca 2-3 personer: Förbredelsetid ca 10min, tillagning ca 20-25min.
15g Smör, osaltat
400g Potatis, skuren i grova ca 3x3cm bitar
200g Gul lök, skuren i grova 3x3cm bitar
200g Morötter, skuren på snedden i ca 0,5cm slantar
200g Lax, skuren i grova 3x3c, nitar
1tsk Fänkålsfrön
2st Lagerblad
1,5dl Vitt vin
1,5msk Koncentrerad fiskfond
1,5dl Vatten
2dl Vispgrädde
Färsk dill
Salt- & vitpeppar från kvarn
Såhär kan man göra:
1. Smält smöret i en vidbottnad kastrull, tillsätt alla grönsaker och slunga runt tillsammans med fänkålsfröna utan att det tar färg.
2. Tillsätt det vita vinet och låt koka någon minut, häll därefter i vattnet, grädden och den koncentrerade fiskfonden, (eller en buljongtärning), lagerbladen ska också sjuda med.
3. Låt småsjuda under lock i ca 20min tills grönsakerna är klara.
4. Sänk värmen så det sjuder ännu lite mindre, lägg i laxbitarna och låt de bli klara, gärna med en kärna i mitten, vilket tar ca 4-5min.
5. Smaka av med salt- & vitpeppar.
6. Servera i djupa skålar med mycket dill över allt...
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar