lördag, november 12, 2011

Prästost- & lökpaj med gravad lax

Sugen på något enkelt och gott till lördagskvällen? En smakrik prästost- och lökpaj med lite gravadlax, rom och creme fraiche kanske kan passa...Serverat med lite surdegsbröd så gjorde det kvällen för oss!
Man kan väll säga att det blev en kombination av lök och Västerbottenpaj men i en ny version...Lite god gravlax till gör allt till en liten mer komplett måltid och lite rom tillför lite lyx...

Ingredienser till en paj:
Pajdeg:
125g Smör, osaltat
3dl Vetemjöl
2msk Vatten
1knivsudd salt
Fyllning:
15g Smör
3st Gula lökar, medelstora, skurna i strimlor
1/2tsk Timjan
1/2tsk Cayennepeppar
0,5dl Vitt vin
ca 3dl Prästost, vällagrad, riven
3st Ekologiska ägg
2dl Grädde
1dl Mjölk
Salt- & vitpeppar från kvarn
Några oliver till garnering
Gott till:
Gravad lax
Stenbitsrom
Creme Fraiche
Citronklyfta
Dill

Såhär kan man göra:
1. Pajdegen: Använd gärna en matbredare när du mixar ihop ingredienserna. Mixa mjölet, smöret och saltet så det fördelas väl, tillsätt sedan vattnet så degen går ihop. Kavla eller tryck ut pajdegen i en 24cm pajform. Låt pajdegen vila i ca 1h i kylskåp, grädda sedan av den i 175g ugnsvärme i ca 10-12min eller tills den är fint gräddad.
2. Fyllningen: I en kastrull, slunga löken i smöret med timjan tills den mjukgörs, tillsätt det vita vinet och låt det nästan koka in, ställ åt sidan. I en bunke vispa ihop grädde, mjölk, ägg och den rivna osten, vänd ner den avsvalnade löken. Krydda med cayennepeppar, salt- och vitpeppar. Häll fyllningen i formen, strö över några oliver. Grädda av i 175g i ca 25-30min eller tills fyllningen stannat.
3. Servera pajen med lite gravad lax, stenbitsrom, creme fraiche, citron och dill.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar