tisdag, november 08, 2011

Renskavspanna med rotfrukter & lingon

Ibland vill man laga allt i samma panna, ute i vildmarken kan man alltid använda en stor Morekka över öppen eld, men hemma duger en vanlig stekpanna med höga kanter alldeles utmärkt. Lite enbär och lingon plockade i Norrland tillsammans med hemmatorkad timjan från trädgårdslandet hemma satte smak på det hela...Och vill man kan man alltid lyxa till den med lite kantareller eller trattisar om man råkar ha det liggande i frysen...

Ingredienser till ca 2pers:
ca 200g Renskav
4-5st Medelstora potatisar, skalad och tärnad
2st Morötter, skalad och tärnad
1st Gul lök, skalad och tärnad
25g Smör, normalsaltat
1dl Grönsaksfond (dvs ca 1msk fond från koncentrat + vatten)
2dl Grädde
1msk Rönnbärsgelé
1dl Lingon
1st Timjankvist (som du låter koka med och sedan lyfter bort)
3st Enbär
Salt- & vitpeppar från kvarn
Bladpersilja

Såhär kan man göra:
1. Bryn renskaven i smöret, salta- och peppra, lyft åt sidan.
2. Bryn potatisen, morötterna och löken i smöret, salta- och peppra. Tillsätt 1dl grönsaksfond och låt den koka in, lägg ev. på ett lock. Syftet är att rotsakerna ska bli snabbt klara plus tillföra smak.
3. Häll nu över grädden och låt den bli simmig genom att koka upp och puttra någon minut. Låt enbären, timjankvisten och rönnbärsgelén koka med under tiden. Smaka av så rotfrukterna är klara, plocka ut timjankvisten och enbären.
4. Tillsätt den stekta renskaven på ena sidan i pannan så den blir varm, ev. lägger du över ett lock någon minut så blir det garanterat varmt.
5. Smaka av allt med ev. lite mer salt- och vitpeppar
6. Garnera med lite lingon och bladpersilja.
7. Ställ fram renskavspannan direkt på bordet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar