tisdag, oktober 25, 2011

Ambrosiakaka

Ambrosiakaka är min favoritkaka! Här är ett recept hämtat från Coops reklamblad i sommras...Värd att prova, den blev jättegod! Phliadelfiaosten ersätter den klassiska florsockerglasyren, känns lite modernare och mer cupcake inspirerat...


Ingredienser till en kaka:
150g Smör, rumsvarmt
2dl Strösocker
2st Ekologiska ägg
0,5dl Pressad apelsin
Rivet skal av en apelsin
3dl Vetemjöl
1tsk Bakpulver
Kanderade apelsinskal:
1st Apelsin
0,5dl Socker
0,5dl Vatten
Topping:
200g Philadelfiaost eller liknande
1,5dl Florsocker
2msk Pressad apelsin

Såhär kan man göra:
1. Kakan: Vispa smör och socker pösigt. (Använd en elvisp så går det enklare...)
2. Knäck äggen och tillsätt ett i taget under vispning.
3. Rör ner de övriga ingredienserna och häll smeten i en smord och bröad form, helst ca 20cm i diameter om du vill få en hög kaka.
4. Baka av i ca 40-45min i 150g varm ugn, känn efter med en provsticka att den är torr.
5. Apelsinskal: Koka ihop vatten och socker till en simmig lag, skölj apelsinen och skär av skalet i strimlor utan att få med det vita. Häll i skalen i lagen och låt koka med i ca 5 min, låt skalstrimlorna svalna i lagen.
6. Topping: Vispa ihop osten, florsockret och pressad apelsin. När kakan svalnat fördelar du ut toppingen på den och strör över de kanderade apelsinskalbitarna.

2 kommentarer:

  1. Rekomenderar dig att göra syltade apelsinskal där man låter skalen ligga i vatten och sen kokar innan man tar bort det vita. Sen kokar i sockervatten. SÅ mycket bättre! =)

    SvaraRadera
  2. Tack för tipset, det ska jag prova nästa gång, Manfred

    SvaraRadera