fredag, oktober 28, 2011

Lax på Rydbergs vis med pepparotscremé

Fredagkväll och jag fick ett omedelbart behov att att laga en biff Rydberg. Men har man ingen välhängd biff hemma är det bara att glömma tanken men vill man ha samma smak i stort och har lite lax tillövers så blev detta jättegott! Pepparotscremen och äggulan är ett måste tycker jag, vill man kan man ju alltid ha en klick Dijonsenap till också...

Ingredienser till 2 personer:
200g Laxfilé, skuren i grova bitar
5-6st Medelstora potatisar, skuren i tärningar
2st Gula lökar, medelstora
2st Äggulor från Ekologiska ägg
1dl Creme fraiche
1-2msk Riven pepparot
Salt- & svartpeppar från kvarn
2st Citronklyftor
ca 25g-50g Smör att steka i
1 nypa socker

Såhär kan man göra:
1. Börja med att steka potatisen i tärningar i hyfsat rejält med smör, salta och peppra. Stek inte på för hög utan medelvärme, det kommer säkert ta ca 15min innan potatisen är vackert brynt och helt klar.
2. I en annan stekpanna steker du den hackade löken på samma sätt. När löken är klar strör du över en nypa socker, då får du en god rundare smak på löken.
3. Och slutligen stek laxen i smör lätt och varsamt. Jag föredrar att den har en liten kärna kvar i mitten, salta-, peppra och stänk ev. över någon droppe citronsaft.
4. Vispa Creme Fraichen med en elvisp till en fast konsisten, vänd ner riven pepparot, salta-  och peppra.
5. Knäck äggen varsamt och spar äggulan.
6. Nu är det bara att lägga upp på varma tallrikar på samma sätt som den klassiska rätten Biff Rydberg, på liknande sätt, i tre högar, och slutligen klicka på lite pepparotscreme och en äggula. Glöm inte att dra något varv med salt- och pepparkvarnen...Servera med en citronklyfta.

1 kommentar: