lördag, oktober 15, 2011

Lax med räksås, palsternackspuré och vittvins slungad squach

Mycket smak i den här fiskrätten. Och enkelt att tillaga fisken i såsen! Man spar liksom ett moment samtidigt som fisken tillagas skonsamt så den lätt faller isär när man äter den. En len palsternackspuré, lite vittvin slungad squach och färska räkor till. Och du, den här rätten kan du inte fixa till med räkor i lag...Du som följt denna blogg vet vad jag tycker om dem...Ett tips: Tänk på att såsen ska vara krämigt tjock innan du lägger i laxen eftersom den tunnar ut såsen lite...Ingredienslistan kanske är lång men det mesta har man oftast hemma.

Ingredienser till 2 personer:
250g Lax
500g Räkor med skal
3msk Olivolja
2msk Tomatpuré
1st Vitlöksklyfta, riven
1/2st Morot, skuren i mindre bitar
1/2st Fänkål, skuren i mindre bitar
1tsk Timjan
1 knivsudd Saffran
1msk Konjak
1dl Vittvin
3dl Skaldjursfond
2dl Grädde
1msk Smör
2-3msk Maizena utrört i lite vatten
Salt- & vitpeppar från kvarn
Palsternackspuré:
4st Normalstora palsternackor, skalade, ger ca 4-5dl
ca 1,5dl Grädde
4msk Smör
Salt- & vitpeppar från kvarn
Grönsaker:
2dl Squach, skuren i mindre bitar
2msk Smör
4msk Vittvin
Havssalt
2st Citronklyftor
Dillkvist

Såhär kan man göra:
1. Såsen: Skala räkorna och lägg skalen i en stor kastrull. Häll i olivolja och fräs skalen så de blir nästan lite vita till färgen. Tillsätt morötterna, färnkålen, tomatpurén, timjan och vitlöken. Låt fräsa med några minuter.
2. Tillsätt saffran och slunga runt. Häll i konjaken och bränn av, tillsätt sedan det vita vinet och låt koka upp. Häll i skaldjursfond och grädde, låt reducera ner till hälften.
3. Red av med maizena till en lite tjockare såskonsistens, testa med baksidan av en sked som ska bli täck av sås som stannar kvar. Smaka av med salt- & vitpeppar, blanka av med lite smör.
4. Skär laxen i 125g portionsbitar. Lägg ner i såsen som får sjuda mycket svagt. De blir klara på ca 12-15min, varmhåll.
5. Puré: Medan såsen håller på och blir klar enligt ovan så kokar du palsternacks-bitarna lättsaltat vatten, koka upp grädde och smör i en separat kastrull. När bitarna är klara efter ca 20min så mixar du dem i en mixer och häller i grädde-smör vätskan, krydda med salt och vitpeppar från kvarn.
6. Grönsaker: Fräs smöret i en kastrull, tillsätt squachen och slunga runt någon minut. Häll i vinet och låt koka upp, smaka av med havssalt.
7. Nu är det bara att lägga upp purén på varma tallrikar, ta upp laxen med en hålslev, hälla över rikligt med sås och garnera med lite färska räkor, squach, citron och dill.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar