Ambrosiakaka är min favoritkaka! Här är ett recept hämtat från Coops reklamblad i sommras...Värd att prova, den blev jättegod! Phliadelfiaosten ersätter den klassiska florsockerglasyren, känns lite modernare och mer cupcake inspirerat...
Ingredienser till en kaka:
150g Smör, rumsvarmt
2dl Strösocker
2st Ekologiska ägg
0,5dl Pressad apelsin
Rivet skal av en apelsin
3dl Vetemjöl
1tsk Bakpulver
Kanderade apelsinskal:
1st Apelsin
0,5dl Socker
0,5dl Vatten
Topping:
200g Philadelfiaost eller liknande
1,5dl Florsocker
2msk Pressad apelsin
Såhär kan man göra:
1. Kakan: Vispa smör och socker pösigt. (Använd en elvisp så går det enklare...)
2. Knäck äggen och tillsätt ett i taget under vispning.
3. Rör ner de övriga ingredienserna och häll smeten i en smord och bröad form, helst ca 20cm i diameter om du vill få en hög kaka.
4. Baka av i ca 40-45min i 150g varm ugn, känn efter med en provsticka att den är torr.
5. Apelsinskal: Koka ihop vatten och socker till en simmig lag, skölj apelsinen och skär av skalet i strimlor utan att få med det vita. Häll i skalen i lagen och låt koka med i ca 5 min, låt skalstrimlorna svalna i lagen.
6. Topping: Vispa ihop osten, florsockret och pressad apelsin. När kakan svalnat fördelar du ut toppingen på den och strör över de kanderade apelsinskalbitarna.
Ingredienser till en kaka:
150g Smör, rumsvarmt
2dl Strösocker
2st Ekologiska ägg
0,5dl Pressad apelsin
Rivet skal av en apelsin
3dl Vetemjöl
1tsk Bakpulver
Kanderade apelsinskal:
1st Apelsin
0,5dl Socker
0,5dl Vatten
Topping:
200g Philadelfiaost eller liknande
1,5dl Florsocker
2msk Pressad apelsin
Såhär kan man göra:
1. Kakan: Vispa smör och socker pösigt. (Använd en elvisp så går det enklare...)
2. Knäck äggen och tillsätt ett i taget under vispning.
3. Rör ner de övriga ingredienserna och häll smeten i en smord och bröad form, helst ca 20cm i diameter om du vill få en hög kaka.
4. Baka av i ca 40-45min i 150g varm ugn, känn efter med en provsticka att den är torr.
5. Apelsinskal: Koka ihop vatten och socker till en simmig lag, skölj apelsinen och skär av skalet i strimlor utan att få med det vita. Häll i skalen i lagen och låt koka med i ca 5 min, låt skalstrimlorna svalna i lagen.
6. Topping: Vispa ihop osten, florsockret och pressad apelsin. När kakan svalnat fördelar du ut toppingen på den och strör över de kanderade apelsinskalbitarna.
Rekomenderar dig att göra syltade apelsinskal där man låter skalen ligga i vatten och sen kokar innan man tar bort det vita. Sen kokar i sockervatten. SÅ mycket bättre! =)
SvaraRaderaTack för tipset, det ska jag prova nästa gång, Manfred
SvaraRadera