måndag, augusti 15, 2011

Kokta rödbetor med dijonsenap och gul lök från Bjäre

Om du passerar Bjärehalvön i höjd med Torekov & Båstad så rekommenderas ett besök till Hovs hallar. I trakterna kring denna fina utsiktsplats finns många små gårdsbutiker där du kan handla fantastiska grönsaker som verkligen smakar...Helst så vill man äta dem utan att tillreda för mycket men kokta rödbetor med en god dijonsenapsvinegrette och mild nyskördad Bjärelök är fantastiskt gott. Ät det som en förätt, en rätt på buffén eller som ett gott tillbehör tillsammans med en fisk- eller köttbit.
 När du kokar rödbetorna så använd en stor kastrull med vatten och salt. Skölj bara av den grövsta jorden och koka rödbetorna med blasten kvar så håller de sig riktigt röda och fina. När de är kokta så kyler du dom i lite isvatten och skalar dem, använd gärna plasthandskar så slipper du få röda händer. Försök att få tag på små rödbetor de smakar bäst...
Helt fantastiskt att man kan köpa nyskördade grönsaker från en vagn och sedan betala i en liten burk. Skulle nog inte funka i Stockholm...På bilden syns min goa sambo Anna!

Ingredienser till en sallad för ca 4 pers:
1 knippe med ca 6st små till medelstora rödbetor.
5msk Salt + ca 5l vatten att koka i
1st Gul lök, mild, finhackad
1knippe persilja, hackad
2msk Dijonsenap
2msk Vit Balsamvinäger
1dl Extra kallpressad Rapsolja (köpte även denna från Bjärehalvön)
Havssalt- & svartpeppar från kvarn

Såhär kan man göra:
1. Koka upp vatten och salt och lägg i de sköljda rödbetorna med blasten på.
2. Låt småputtra i ca 30-40min beroende på storleken på rödbetorna. Känn med en gaffel eller provsticka att de är klara, de ska då släppa enkelt.
3. Kyl rödbetorna i kallt vatten, gärna isvatten, och skala de sedan.
4. Skiva rödbetorna och lägg i en skål.
5. Mixa dressingen genom att blanda dijonsenapen med balsamvinägern och sedan droppa i oljan till en homogen sås. Krydda med salt- och svartpeppar från kvarn.
6. Hacka löken och fördela över rödbetorna, häll över dressingen och garnera med hackad persilja.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar