lördag, december 22, 2012

Sotat Ankbröst med syrlig apelsinsås, confiterad rödlök och haricots verts_del av nyårsmenyn


Om du tillagar denna rätt som en del av nyårsmenyn så räcker det med ca 75-100g ankbröst som max. Är den som en del av en huvudrätt så brukar man säga att ett ankbröst räcker till två stora portioner.

Ingredienser till ca 4 pers:
4oog Ankbröst
Salt
Sås:
2msk Balsamvinäger
3msk Socker
2dl Rödvin
3dl Kraftig kycklingfond, eller ännu hellre ankfond om du har det…i fallet kycklingfond menar jag utspätt från flaska.
1dl Apelsinsaft, pressad från färsk apelsin
Skalet av en apelsin, finskuret-/strimlat
3msk Apelsinlikör
2-3msk Maizena stärkelse utrört i vatten
2-3msk Smör
Salt- och vitpeppar
Lök:
4st Rödlökar, skuret i båtform
Ankfett + olivolja så det täcker
1krm Chili, hackad
Grönsaker:
Ca 200g Färsk Haricotes vertes
2st Apelsiner, filérna

Såhär kan man göra:
1. Såsen: Smält socker i en tjockbottnad sauteuse, häll över balsamvinäger och låt koka ihop. (Se upp så du inte bränner dig, det kan stänka  lite när du slår i vinägern, ett tips häll på kanten i kastrullen). Tillsätt apelsinsaften och apelsinskalen.
2. Tillsätt rödvinet och koka ihop med 1/3-del.
3. Tillsätt kycklingfonden, eller ankfonden, och låt koka ihop med 1/3-del.
4. Red av såsen med lite maizena.
5. Smaka av med salt och vitpeppar. Tillsätt mera apelsinsaft om du vill ha mer smak.
6. Blanka av såsen med lite smör.
7. Ankbröst: Snitta ankbrösten som ett kryssmönster på fettsidan. Salta och lägg i medelvarm panna. Stek ca 2min på en sida och 1min på andra sidan för bla färgsättning. Efterstek på 120g i ugn till ca 60g innertemp. Detta tar ca 20min, tag sedan ur ankbrösten ur ugnen och låt vila någon minut tills du skär upp dem i skivor. Helst så ska de serveras rosa, annars får du gå högre med innertemperaturen.
8. Löken: Strimla löken, lägg den och chilin i en vid kastrull. Täck med fett från stekningen av ankan, den bör ha släppt lite fet, samt fyll på med olivolja. Vill du finns det ankfett att köpa. Låt gå på mycket svag värme tills löken blir ”glansig” och söt i smaken. Den har nu fått smak av ankfettet och olivoljan. Detta moment kan med fördel göras dagarna före och sparas i kylen. Värm då bara på det och separera bort överflödigt fett i en sil innan servering. Vill du kan du även steka av löken i en stekpanna innan servering och salta lite.
9. Koka haricotes verten al denta i saltat vatten.
10. Servera det transcherade ankbröstet ovanpå en bädd av haricotes vertes och apelsinfilér. Lägg löken vid sidan av. Rippla såsen runt om. Serverar du detta som en huvudrätt är tex lite potatiskroketter gått till. Som del i nyårsmenyn så behövs inte det…

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar