lördag, december 22, 2012

Saltbakad sparrispotatis med vispad löjromsmoussé och picklad lök_del av nyårsmenyn


Ingredienser till ca 4-6pers:
ca 1kg  Grovsalt
8st Sparrispotatis, (kan bytas mot t.ex. mandelpotatis)
1dl Creme fraiche
Så mycker du har råd med☺…ca 1dl Amerikansk löjrom, eller liknande…
1tsk Citronsaft
1msk Dill, finskuren
2,5msk Vittvinsvinäger
5msk Socker
7,5msk Vatten
1/2st Rödlök, finhackad
Salt och peppar från kvarn

Saltbakad sparrispotatis:
1. Borsta sparrispotatisen i kallt vatten.
2. Häll ut grovsaltet i en form så det täcker botten, lägg på potatisen.
3. Häll över saltet så det täcker potatisen.
4. Ugnsbaka potatisen i 175g i ca 25-30min eller tills potatisen är mjuk, känn efter med en potatissticka.
5. Låt potatisen svalna.

Löjromsmoussé:
1. Vispa väl kyld creme fraichen med en elvisp till en mycket fast konsistens. Creme fraichen kommer först bli lös, därefter fast, så fortsätt att vispa.
2. Krydda med lite citronsaft, salt och vitpeppar.
3. Vänd försiktigt ner löjrommen. Ställ kallt, gärna över natten.

Picklad lök:
1. Blanda en lag på 1,25 del vittvinsvinäger, (12%), 2 delar socker och 3 delar vatten. Koka upp och låt svalna av.
2. Finhacka rödlöken, häll över lag så det täcker.
3. Låt stå över natten.
4. Sila av lagen vid servering.

Vid servering:
1. Dela potatisen på längden så du får 2st långsmala halvor.
2. Häll ut grovsalt på ett fat, placera potatishalvorna ovanpå.
3. Ta fram löjromsmoussen ur kylen, värm en tesked i kokande vatten, forma ett löjromsägg och lägg upp ovanpå varje potatishalva.
4. Häll av lagen från den picklade löken så den är ”torr”. Lägg lite picklad lök bredvid löjromsägget alt. I en skål vid sidan av.
5. Garnera med en litet dillstrå.
6. Strö något varv med svartpepparkvarnen ovanpå.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar