Hela detta recept gör du dagen före och värmer sedan enbart upp vid servering.
Ingredienser till ca 4 port, (eller ca 8-10 smakportioner i nyårsmenyn):
500g jordärtskockor
1st Gul lök
2msk Smör
1dl torrt vitt vin
5dl Kycklingfond, utspädd från flytande koncentrat
2,5dl Grädde
Salt- och vitpeppar
Garnityr:
1st Fänkål + 2msk smör
½-1st Hummer, urgröpt kött
Dillskum:
1dl Dill
1dl Grädde
Rört saffranssmör:
1/2pkt Saffran + 100g Smör, rör ihop.
Rostad levain:
Surdegsbröd i skivor, rosta i 100g ugn till ”lätt rostningsgrad”
Såhär kan man göra:
1. Skala jordärtskockorna och löken, skär i mindre bitar. Fräs i smöret tills det mjuknar.
2. Tillsätt vittvinet och koka in 1/3-del.
3. Tillsätt kycklingfonden och koka in 1/3-del.
4. Tag soppan av spisen och låt svalna något, mixa slät med en stavmixer.
5. Sätt tillbaka soppan på spisen och häll ner grädden.
6. Krydda med salt- och vitpeppar.
7. Repa dillen så den inte innehåller stjälkar. Mixa dillen med hälften av grädden riktigt fint till en slät massa.
8. Blanda ihop med resten av grädden.
9. Vid servering: Vispa upp dillgrädden till skum på spisen med en ”bra” visp. OBS om du upplever av dillgrädden blir för tjock så får du spå med någon matsked mer grädde…detta beror på hur” bra” din dill är…
10. I små portionsskålar, lägg bitar och hummer och fänkål i botten, häll över varm soppa och skeda över dillskummet.
11. Servera med rostad levain och rört saffranssmör.
Tips: Vill du så byt ut så du får saffransskum istället, det är enklare att lyckas med. Då kan du göra dillsmör till Levainen istället…
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar