söndag, februari 19, 2012

Kokt kalv i citrondillsås

Blev lite "kokt i dillsås" tema här hemma senaste tiden. Här kommer dock originalet med kokt kalv i dillsås. Jag föredrar att göra den sötsura brytningen med citron istället för ättika. Det ger en fräschare och modernare ton tycker jag. Servera rikligt med sås till...det vill man ha! Förövrigt en perfekt rätt till lillgrabben.

Ingredienser till 2-3 personer:
600g Kalvkött, kokkött skuret i ca 3x3cm stora bitar
6dl x2ggr Vatten (en gång till 1:a uppkoket, en gång till själva kokningen)
(1dl vardera av Rotselleri, morot, gul lök och palsternacka, 2st lagerblad, några vitpepparkorn)
1,5dl Grädde
4msk Socker
1,5st Citron, saften av, (citroner av mindre sort)
4msk Smör
5msk Vetemjöl
Salt
Vitpeppar
4msk Dill, klippt
1-2st Morötter skuret i skivor
6-8st Potatisar

Såhär kan man göra:
1. I en kastrull, koka upp köttet i vattnet, skumma av med en hålslev och häll sedan av vattnet. Spola rent köttbitarna och lägg tillbaka dem i en ren kastrull.
2. Koka ånyo upp köttet och låt det skjuda i ca 1,5h och eller tills det blir mört. Vill du lite mer smak på buljongen så koka med ca 1dl vardera av rotselleri, gul lök, morot och palsternacka. Ett lagerblad och några vitpepparkorn.)
3. Sila av kalvbuljongen från köttet.
4. Smält smöret i en ny kastrull, tillsätt vetemjölet till en blond redning. Häll över kalbuljongen och vispa samtidigt så redningen löses upp. Tillsätt grädden till såsen och låt småputtra ihop någon minut. 
5. Smaka av såsen med socker och citronsaften...här gäller det att du tillsätter lite i taget och smakar dig fram till rätt brytning av sött och surt. Smaka även av med saltet och vitpepparn. 
6. Tillsätt den klippta dillen och kalvköttet. Låt allt bli varmt...
7. Koka morötter och potatis mjuka, pressa gärna potatisen.
8. Servera allt på djupa tallrikar med mycket sås.

1 kommentar: