söndag, februari 05, 2012

Sjömansbiff av oxytterlår

Det här är en av de enklaste och godaste grytorna man kan göra! Ett bra kött och en god buljong samt ett riktigt mörk öl är det som gör hela rätten...
Just do it!

Ingredienser till 3-4port:
500g Oxytterlår, skivad
2msk Smör, osaltat
8st Potatisar av fast sort, medelstora, skivade ca 7-10mm
3st Gula lökar, skivade ca 7-10mm
33cl Mörkt öl
ca 6-7dl Mörk oxbuljong, (utspädd från koncentrat)
3st Lagerblad
1tsk Timjan, mortlad
6-7st Vitpepparkorn
1dl Bladpersilja
Salt- & vitpeppar från kvarn
Gott till:
Vinbärsgelé
Saltgurka

Såhär kan man göra:
1. Bryn köttet i smöret i en stekpanna, krydda med salt- & vitpeppar från kvarn.
2. Skala och skiva löken.
3. Varva potatis, lök och kött i en gjutjärnspanna.
4. Krydda med lagerblad, timjan och vitpepparkorn.
5. Häll över öl och buljong så det täcker kött/potatisen. (Ta lite buljong om det inte täcker...)
6. Täck med ett lock som ligger lite på glänt, låt sjuda i ca 60min på spisen och sedan dra på eftervärmen i ca 15min så blir köttet mört och potatisen håller sig fast.
7. Servera ur gjutjärnsgrytan eller på varma tallrikar med hackad persilja, saltgurka och lite gelé.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar